Правото да се изправиш в офиса

Но не и за цял един ден :)
Правото да се изправиш в офиса

Сигурно ви е направило впечатление, че имаме известни критики към седенето като дейност или по-скоро като бездействие. Поради тази причина, често дискутираме помежду си възможностите да подобрим начина, по който седим или по възможност – въобще да избегнем въпросната позиция в ежедневието.

В един подобен разговор, изненадващо за колегите, а и за мен самия, споделих, че никога не бих вършил настоящата си работа изправен. Стоежът на едно място може да е по-естествен, но е и много по-стресиращ начин за осъществяване на служебните задължения, особено когато говорим за статична работа пред компютър. Още повече, че имам личен опит с продължително стоене на едно място, в резултат от което на крехката възраст от 21 години се сдобих с твърде нелицеприятни разширени вени, които ме "красят" и до ден днешен. Продължителната работа в изправено положение се свързва и с други здравословни проблеми като хронична венозна недостатъчност, преждевременно раждане, спонтанни аборти, болки в ходилата, болки в кръста, както и девет пъти по-висок риск от атеросклероза на сънните артерии. Може би затова едно от любимите наказания на учителите от нашето време беше да те накарат да стоиш прав до стената с гръб към класа.

inm.comТод Харгроув пише в блога си за човешкото движение във всичките му проявления и за различните възможности за подобряването му. Той казва, че човешкият дизайн е неподходящ за продължително стоене. За разлика от другите животни, в изправено положение ние разполагаме само с две опорни точки, а центърът на тежестта ни се намира сравнително нависоко, което ни прави много нестабилни. На практика, когато сме прави, ние непрекъснато се стараем да не паднем, което изисква постоянна мозъчна и мускулна активност, и намира израз във влошена фина моторика. Това е от особено значение за тези, които вършат прецизна работа ръчно или с помощта на компютър или друга машина. Подобен стрес може да доведе и до чисто умствена умора, което засяга абсолютно всички, полагащи някаква форма на интелектуален труд.

Не, че в България има някаква непосредствена опасност да заработим прави. Настоящият материал е просто една алтернативна гледна точка върху седенето, което не е задължително "лошо" и стоенето, което може да има своите недостатъци в контекста на работното място. И преди сме казвали, че ключът към по-доброто движение през работния ден е разнообразието. Това означава периодично да си напомняме да коригираме седежа, да се сещаме да ставаме за кратки разходки на всеки половин-един час, както и да намираме време за малко по-структурирани физически занимания в офиса (някои идеи за такива можете да прочетете тук и тук).

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 05.10.2011 | 16:10
    В едно от бившите ми работни места, шефа държеше да се работи по този начин. Мястото позволяваше, защото бяха високи маси и само 1 щъркел за 2ма работещи :) Сменяхме се, определено имаше чар :)

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април