Продължителното седене - опасно!

Да се раздвижим на работното място с няколко прости трика
Продължителното седене - опасно!

Голяма част от хората, чиято професия е свързана с непрекъснато движение, вероятно ви завиждат на уж спокойната работа в топлия офис.

По този повод народната мъдрост гласи: на чужд гръб и 100 тояги са малко.

Можем да ви уверим, че продължителното седене на едно място и взирането в монитора изобщо не са по-добрата алтернатива.

Напротив: буквално могат да убият човек, тъй като водят до затлъстяване, сърдечносъдови проблеми и диабет.

Новата болест

Всъщност работата в седнало положение е хипер нездравословна и за това редица учени смятат за жизнено важно да изследват разнообразните й негативни ефекти. Нещо повече: мнозина специалисти я наричат съвременната "епидемия" и я причисляват към болестите на новото време.

"Ако седите в продължение на часове, метаболизмът логично и трагично се забавя", обяснява Марк Хамилтън, здравен специалист от университета в Мисури.

"Когато големите мускулни групи остават неподвижни за дълъг период от време, се нарушава нормалното кръвообращение и човек гори незначително количество калории."

Това обаче не е всичко. Колкото по-малко се движите, толкова по-понижена е инсулиновата ви чувствителност. Резултатите от редица експерименти показват, че ако прекарате 2 часа в седнало положение, рискът от диабет скача със 7 %.

Естествено, това означава и висок риск от сърдечносъдови заболявания, както и от депресивни състояния. Към тях можем да прибавим само мечтите за добра стойка и неприятната болка в гърба. Когато седите цял ден, тазовите връзки изтъняват и се скъсяват, а мускулите, които поддържат гръбначния стълб отслабват и се схващат, обясняват експерти.

Спасение от "удобната" професия

За да се предпазите от всички изброени по-горе лоши неща, определено не е нужно да напускате работното си място.

Вместо това позволете на организма си да "работи", независимо обстоятелствата.

"Ставайте от стола на всеки половин час", съветва Невил Оуен, здравен специалист в университета в Куинсленд.

"Ако ви се налага да прекарате в седнало положение повече време, увеличете броя и продължителността на разходките.", допълва Оуен.

Когато проверявате електронната си поща или говорите по телефона, по-добре го правете в изправено положение. Нещо повече: никога не си поръчвайте храна за офиса, а излезете сами да си потърсите.

До работното място стигайте пеша (по възможност) и се качвайте по стълбите, вместо с асансьора.

Всички тези малки трикове ще помогнат на организма ви да се справи с предизвикателствата на работната среда, като поддържат мускулната ви активност и добро кръвообращение.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май