Студено е, спокойно сваляйте шапките!

Или пък не ги сваляйте, демокрация е...
Студено е, спокойно сваляйте шапките!

Че е студено, студено е. Но защо да сваляте шапките при това положение? Та нали най-много топлина се губеше през главата? Добре, де, може и да не сваляте шапките, но приемете, че главата ви съвсем не е този разсипник на телесна температура, за който може би я мислите. Често пъти в тази връзка сме чували неща като "там циркулира голямо количество кръв и има недостатъчно подкожна мазнина, която да служи като изолация", но подобни твърдения никак не ни дават ясна представа колко топлина губим от въпросното "там".

По всичко личи, че настоящият мит произхожда не от другаде, а от САЩ – източникът на една огромна част от всички глупави и умни твърдения, касаещи здравето ви. През 1970 година там излиза един наръчник по оцеляване на въоръжените сили. В него е публикувана много интересна информация от изследвания, включително и във връзка със загубата на телесна температура в много студени условия. Така за първи път широката публика е научила, че човек може да се лиши от между 40 до 45 процента от топлината си през главата. Е, това е така, но и не е така. Как така? Стойте така...

Това, което не се споменава в наръчника, е, че конкретното твърдение се базира на експеримент, в който участниците са облечени в специални термокостюми, но са гологлави. Предвид този факт, въобще не е изненадващо, че тези хора са загубили най-много температура през мястото, което не е било защитено.

747732inm.comПогледнато обективно, количеството отдадена топлина зависи най-вече от площта на съответната част от тялото. Ако участниците в изследването са били голи, те биха се охлаждали що-годе равномерно. Имайки предвид, че главата представлява около 10% от телесната площ, можем да си представим, че през нея ще отдадем около 10% от температурата си.

Елементарната логика гласи, че колкото по-незащитена е повърхността ни, толкова повече топлина отдава тя. Затова, ако излезем в студен зимен ден като днешния, ще изстинем най-много на местата, където облеклото ни е най-тънко или направо отсъстващо. Ако излезем без шапка, най-добре ще изстине главата ни, но ако излезем без гащи, най-добре ще изстине една друга част от тялото ни, която се пише с "г".

Една от причините този мит да звучи много достоверно е, че главата, лицето, шията и горната част на гърдите са неколкократно по-чувствителни към промени в температурата в сравнение с други зони на тялото ни. Покривайки тези места, ние оставаме с чувството, че сме по-защитени от студа, въпреки че обличането на която и да било друга част със сходна площ би имало същия ефект от гледна точка на консервиране на топлина. Ето защо носенето на шапка е хубаво нещо, но само дотолкова, доколкото ще ви накара да се чувствате по-комфортно и ще пази ушите ви от измръзване. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 3
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 3
    от Не е посочен | 29.12.2012 | 19:16
    Отговор на коментар #1 от : Разбира се, разбира се, все пак там има мозък, който си е жизненоважен, откъдето и да го погледнеш. Навярно шеговитият финал на статията донякъде отвлича вниманието от основната тема в нея, а именно - какъв процент от телесната си температура губим през главата.
  • 2
    от Не е посочен | 21.12.2012 | 15:12
    *през
  • 1
    от Не е посочен | 21.12.2012 | 15:11
    не зная дали твърденията за високите % загуба на топлина през главата са оправдани или не... Може да попиташ някой раково болен, който си е загубил косата, какво означава топлозагуба през главата и как се повишава само защото няма коса... Имам приятел, който мина през това... Неносенето на шапка при студено време може да доведе до настинков менингит, който си е толкова смъртоносен колкото и другите... допълнително в природата всяко нещо, което е оцеляло прес ситото на еволюцията, има конкретен смисъл... За да е по-чувствителна в пъти главата към температурните промени от другите части на тялото, тази информация трябва да е от съществено значение за организма.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май