Супер храни за силно сърце

Пригответе сърцето си за силни емоции
Супер храни за силно сърце

Наближава 14-ти февруари и е добре да се погрижите за сърцето си както в преносен, така и в буквален смисъл. Как? Най-хубавото, което може да направите, е да поддържате романтика и нежност във връзката си и да споделяте приятни емоции с любими хора.

Научно доказано обаче е, че с подходящ хранителен режим и с редовни тренировки също подарявате дълъг живот на сърцето си.

В тази връзка ето няколко полезни храни, които задължително трябва да добавите в менюто си. Те допринасят за еластичността на сърдечните артерии и значително намаляват риска от запушването им.

Овес & плодове

Овесените продукти и плодовете са добре познати като отличен източник на фибри. В 100 грама овесен хляб, например, се съдържат около 4 грама фибри. Последните вършат отлична работа при усвояването на въхглехидратите, като ви засищат добре и за по-дълго време.

Нещо повече: за всеки 10 грама добавени към храната фибри, намалявате с 17 % риска от смърт вследствие на сърдечносъдови заболявания. Това стана ясно след скорошно проучване, в което участие взимат 1, 300 мъже над 40 години.

Добре е да знаете, че от своя страна фибрите се делят на разтворими и неразтворими. Тъй като и двата вида са полезни за организма, трябва да се уверите, че ги приемате в комбинация.

Разтворимите фибри "работят" за здравето на сърцето ви, защото изграждат добра защита (образувайки слой около храната в стомаха) срещу лошия холестрол, глюкозата и триглицеридите в кръвта.

Неразтворимите съдействат за прочистването на чревния тракт от отпадачни вещества, като по този начин подобряват значително работата на храносмилателната система. И двата вида може да си осигурите като хапвате повече пълнозърнести храни, варива, необелени плодове и зеленчуци.

Колко фибри стигат? Специалисти смятат, че нормален прием от около 23 до 30 грама фибри дневно би било добро решение за вашето сърце.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май