Теглото: основен здравословен белег

Мащабно проучване показва, че наднорменото тегло засяга поне половината жители на планетата
Теглото: основен здравословен белег

Здравето е функция от много фактори, но напоследък един от най-определящите белези за доброто му ниво е теглото в нормални граници.

Nielsen, които са сред най-големите компании за маркетингови проучвания, направиха представително онлайн изследване през миналата година, свързано с етикетирането на храните и здравословното хранене като цяло.

Анкетата е изключително мащабна – включва интернет потребители от целия свят, а подготовката й е започнала още през 2005 г. Според компанията, резултатите отразяват адекватно настроенията на интернет потребителите от 56 страни, разпределени в 5 региона на планетата: Северна Америка, Латинска Америка, Европа, Азия и Океания, Средния Изток и Африка. Възможното отклонение в крайните цифри е нищожно и се равнява на ±0.6%.

Резултатите са повече от красноречиви: 53% от всички анкетирани смятат, че са с наднормено тегло. Съвсем логично, 48% от участниците в изследването се опитват да отслабнат.

Северноамериканците с наднормено тегло са най-много - 63%, следвани от европейците и латиноамериканците (по 58%). Представителите на другите два региона - Австралия и Океания и Средния Изток и Африка, които имат проблеми с килограмите, са под 50% (съответно 48 и 46%).

Nielsen

В световен мащаб, 78% се опитват да редуцират теглото си, променяйки своята диета, а 69 на 100 залагат на редовна физическа активност в това начинание. 13% от анкетираните посягат към хранителни добавки и заместители като шейкове и диетични десертчета, но и към хапчета за отслабване. 5% се консултират с лекарите си и взимат медикаменти, предписани от тях, а 7% залагат на други методи.

Въз основа на проучването става ясно, че латиноамериканците са най-мързеливи, следвани от жителите на Стария континент. В двата региона хората, борещи се с излишните килограми, най-рядко се уповават на спорта.

В Северна Америка и Европа най-често се спазват диети, а хранителните добавки и заместители са най-популярни в Австралия и Океания. Жителите на Латинска Америка пък се доверяват най-много на лекарите си.

Най-разпространеният диетичен хранителен подход в световен мащаб е ограничаването на мазнините – 70% от анкетираните му се доверяват. Следващата често прилагана схема за намаляване на калорийния прием е ограничаването на шоколадовите изделия и захарта (62%). 55% от участниците в допитването пък увеличават приема на пресни и натурални храни.

Резултатите от изследването могат да се считат за достоверни, тъй като, според психолозите, интернет потребителите обикновено са честни в отговорите си. Понеже те нямат реален контакт с други човешки същества в момента на попълването на въпросника, нямат и вътрешна необходимост да мамят.

Тревожната закономерност, която се наблюдава, е свързана с увеличаването на хората с наднормено тегло. Те започват да признават проблема си най-често, след като развият различни видове заболявания. От друга страна обаче, се забелязва повишен интерес към това кои храни имат реална полза за здравето и как да се повиши ежедневното ниво на физическа активност.

За съжаление, нашата страна не е включена в проучването, но със сигурност не може да бъде извадена от глобалната картина. Освен това, у нас активните интернет потребители над 60-годишна възраст все още са малко, в сравнение с тези в доста други европейски страни.

Ние обаче много ще се радваме да отговорите на въпроса в нашата анкета тук, както и на общата - тази, засягаща темата с отслабването. За да си помогнете в приблизителното изчисляване на нормалното ви тегло, разгледайте нашите калкулатори.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май