Тенденцята Хлорофил: Ползи и вреди за здравето

Тенденцята Хлорофил:  Ползи и вреди за здравето

Хлорофилът, който свързваме с фотосинтезата и зеления цвят на растенията, е богат на витамини и антиоксиданти, и се смята, че има редица лечебни свойства.

Хлорофил можем да си набавим чрез консумацията на някои зеленчуци или чрез добавки, които се смятат за по-ефективни, защото той може да не оцелее в храносмилателния тракт достатъчно дълго, за да се усвои.

Добавките с хлорофил са на базата на хлорофилин, който съдържа мед вместо магнезий. Когато се приема хлорофилин, медта може да бъде открита в плазмата, което означава, че е настъпила абсорбция. Хлорофилинът има подобни свойства на хлорофила.

Какви са ползите от хлорофила?

Смята се, че хлорофилът може да подсили имунната система, да помогне за премахването на гъбички, за детоксикация на кръвта и чревния тракт,  да повиши енергията и да намали риска от тумори на черния дроб и панкреаса.

Изследванията засега обаче са оскъдни и дават смесени резултати относно това дали той действително подобрява здравето. Необходими са по-мащабни проучвания, за да се оценят потенциалните му ползи.

Едно от най-разпространените твърдения, свързани с приема на течен хлорофил, е, че подпомага отслабването. Понастоящем изследванията относно този му ефект са много ограничени.

Предполага се също така, че приемът на добавка с хлорофил намалява лошия холестерол, но на този етап е е известен механизмът на тази връзка и дали той включва хлорофил.

Какви са рисковете?

Не е известно естественият хлорофил или хлорофилинът да имат някакъв токсичен ефект. Възможно е все пак хлорофилът да доведе до проблеми с храносмилането, диария, оцветяване на изпражненията в зелено, жълто или черно, което може да бъде объркано със стомашно-чревно кървене. Освен това не са проучени ефектите от приема на хлорофил при бременни или кърмещи жени.

Откъде да си набавим хлорофил?

Зелените билки и зеленчуци са добър източник на хлорофил, като например метличина, спанак, зелен боб, магданоз, рукола, грах и праз. Данни на Орегонския държавен университет сочат, че една чаша суров спанак съдържа 24 mg хлорофил, а чаша магданоз – около 19 mg. Можете да смесите магданоза с вода, за да си направите "течен хлорофил". Другите зелени зеленчуци съдържат около 4 до 15 mg хлорофил на чаша.

Най-добрият източник на хлорофил са зеленчуците и билките, които са зелени отвътре и отвън. Броколите и аспержите са зелени отвън, но белезникавата им вътрешност показва по-малко количество хлорофил.

 

Източник: Puls.bg

ключови думи:
хлорофил

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май