Ти! Пречисти ли черния си дроб?!

Защо детокс процедурата със зехтин и лимонов сок е лъжа и измама
Ти! Пречисти ли черния си дроб?!

Една от основните причини, поради които обичаме да киснем в интернет, е фактът, че той е непресъхващ извор на забавления от всякакво естество. Като започнем от симпатични животинки, правещи интересни номера, минем през куп шоута на стендъп комедианти и стигнем до… детоксикация на черния дроб.

Не, не се шегуваме. Ако все още не сте чували за това чудо на натуропатията, то определено сте живели в информационно затъмнение, вероятно и в пещера, а сега е дошъл моментът да изпълзите оттам, да се поизтупате от прахоляка и да изпиете половин литър зехтин. Може би сега трябва и да ви обясним в какво точно се състои пречистването и какво можем да очакваме от него.

Рецептата е много проста - изпиват се равни количества зехтин (или друго студенопресовано растително масло) и лимонов сок, като преди това се "пречистват червата” с несметни количества английска сол, разтворена във вода. В дните преди същинското пречистване, се пие по един литър ябълков сок. Също така, познавачите-детоксикатори съветват дробът да се загрее посредством електрическа възглавничка, за да се "омекоти” и да му се разширят каналчетата. Каквото и да означава това.

Резултатът, който можете да очаквате от тази неуместна шега на алтернативната медицина, е една доста тежка нощ в прегръдките на тоалетната чиния. Буквално. Всъщност, вероятно е да не ви стигне една тоалетна чиния, вземете и тоалетната чиния на съседите. Легените също са добре дошли. Но сега да погледнем малко по-сериозно на проблема…

След въпросната процедура по пречистване, спазващите протокола свидетелстват за изхвърляне на множество зеленикави малки камъчета, за които твърдят, че са жлъчни камъни. Ако се поровите из интернет, ще попаднете и на доказателствен снимков материал, което само по себе си е ужасно, да. За жалост, истината е друга. Всъщност напълно е възможно да изхвърлите жлъчен камък в тоалетната, даже е вероятно и да го видите, но е много малко допустимо да изхвърлите такива големи количества камъни, каквито описват хората, правили пречистването. Не и без да сте проявявали до този момент симптоми на заболяване на жлъчния мехур и без да сте имали лесно откриваеми при ултразвуково изследване камъни.

Нещо повече - при всяко следващо "пречистване” продължават да се изкарват "камъни”, което предполага, че в жлъчката се крие един безкраен запас, който чака да бъде изхвърлен. Другият вариант е камъните да се образуват толкова бързо, че на мястото на всеки изкаран веднага да се появява нов, готов да поеме по пътя към колона. Би било доста притеснително, ако действително беше така.

В свой доклад, публикуван през 2005 година в медицинския журнал The Lancet, новозеландски учени описват случая на 40-годишна пациентка с открити посредством ултразвук 1-2 милиметрови камъни в жлъчния мехур. Същата, след подобно пречистване (предписано й от натуропат) с 600 мл зехтин и 300 мл лимонов сок изхвърля няколко зеленикави "камъка” и ги отнася в лаборатория, където да бъдат изследвани.

1115409Christiaan W Sies еt al.Горе - полутвърдите зелени "камъни" изак... изкарани в резултат от пречистването. Долу - хирургически премахнатите жлъчни камъни.Микроскопското изследване на "камъните", които занася пациентката, установява, че те всъщност нямат кристална структура, че се топят и превръщат в зеленикава маслена течност след 10-минутно загряване при 40ºС, не съдържат холестерол, билирубин и калций.

Чрез последващ експеримент учените показват, че при смесването на равни количества олеинова киселина (основна съставна част на зехтина) и лимонов сок, се получават няколко полутвърди бели топчета, след като към сместа се прибави малка част на разтвор на калиева основа. При стайна температура тези топчета стават доста твърди, а ако се намират в червата, откъдето да абсорбират жлъчка, биха могли и да позеленеят. Което с думи прости ще рече, че тези зеленикави камъчета са всъщност оцветени от жлъчката "сапунчета”, получени чрез частично осапунване на олиото, изпито с цел детокс.

Най-елементарното доказателство, че въпросните "камъни” всъщност не са камъни е, че не потъват във водата в тоалетната чиния, което може да се очаква от подобна маслена субстанция. Истинските жлъчни камъни потъват. Това може да се види на всяка ултразвукова снимка на диагностициран с камъни в жлъчката пациент - камъните, ако са свободно-подвижни, ще застанат в най-ниската част на жлъчния мехур, въпреки че жлъчката е много по-плътна от водата.

С подобни процедури е малко вероятно да си навредите по някакъв начин. Но нашият съвет е, ако имате съмнения за проблеми с жлъчния мехур, да се обърнете към опитен рентгенолог, който да ви прегледа с ултразвук и да установи имате ли нужда от каквото и да е лечение.

Сещаме се за далеч по-приятни занимания, които бихте могли да правите вечерно време, които не включват тоалетна чиния. Зехтина ползвайте за подправяне на салати и за готвене, а лимоновия сок пийте като източник на витамин C, зима иде.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април