Токсиколог посочи храните, повищаващи риска от тромбоза

Токсиколог посочи храните, повищаващи риска от тромбоза
Професор Михаил Кутушов, токсиколог, е съставил списък с продукти, които присъстват на трапезата ни, но малко хора знаят особеното им действие върху организма.

Експертът отбеляза, че тези продукти са в състояние да сгъстят кръвта, което допълнително натоварва сърцето и увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци, разширени вени, тромбофлебит, ангина пекторис, инфаркт и други заболявания.
Токсикологът подчертава, че гъстата кръв се движи по-бавно през съдовете.

В списъка на продуктите, които сгъстяват кръвта, Михаил Кутушов включи елдата, която е популярна сред мнозина. Тя е полезна, защото съдържа витамини от групи A, D, C, E, както и всички от група B, и подобрява съсирването на кръвта. Но ако я ядете твърде често и в големи количества, възниква риск от тромбоза.

Той предупреждава, че не е добре да се комбинира елда с тлъсто месо, пушени храни, консерви и алкохол, тъй като всички тези продукти също допринасят за увеличаване на вискозитета на кръвта.

Трябва да се внимава и с десертите и подсладените напитки. Професорът предупреждава за необходимостта от намаляване на приема на захар, тъй като тя повишава нивата на кръвната захар и насърчава образуването на липидни съединения. Това от своя страна повишава вискозитета на кръвта и риска от тромбоза.

Бананите не се препоръчват на хора с разширени вени, тромбофлебит и хипертония, на прекаралите инфаркт или инсулт.
ключови думи:
тромбоза храни

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април