Факти за дрямката

Защото на всички ни се е случвало да страдаме от липсата й
Факти за дрямката

Някои го смятат за разточителство, но има хора, които са издигнали нерегламентираното подремване в култ. Вземете за пример следобедните паузи (сиести) на южните народи или пък отидете в Далечния Изток, където не е рядкост да видите служител да спи на бюрото си по време на обедната почивка. А прочетете ли следните факти за дрямката, ще се убедите, че това никак не е случайно:

  1. Целонощното будуване нарушава способността ви да складирате информация с до 40%. Ако наистина ви се налага да извършите нещо подобно, постарайте се да откраднете 20-тина минути някъде помежду другото и да поспите. Така ще дадете възможност на мозъка си да се прегрупира. Другият вариант е да дремнете "превантивно", което ще рече да си осигурите кратък сън в аванс, който ще ви компенсира донякъде.

  2. Ако си мислите, че само обилният обяд ви кара да клюмате, лъжете се. Тялото съвсем естествено преминава през две фази на отпадналост. Едната е между 2 и 4 часа, а другата е между 13 и 15. Дори и да пропуснете обедното похапване, това няма да ви спаси от добре познатото ни полутечно състояние. Ето това е най-подходящото време за следобедна дрямка – хем ви се спи, хем е достатъчно рано, че да не си прецакате нощния сън.

  3. Най-добрият вариант за дрямка е краткият – до 10 или максимум 20 минути. Прехвърлите ли тази граница, рискувате да си погодите лош номер и да изпаднете в т.нар. сънна инерция. Казват, че добър вариант е да изпиете едно кафе преди това – горе-долу толкова време е необходимо на кофеина да ви "хване". По този начин ще се събудите още по-готови за действие.

  4. Дори и да не успеете да заспите, не се притеснявайте. Самата почивка в легнало състояние може да има здравословни ползи като намаляване на кръвното, например. Сънят обаче е несравним в способността си да възстановява концентрацията, вземането на решения, креативността и сетивата. Някои изследвания сочат, че хората, които поспиват следобед, страдат от по-ниска смъртност в следствие на сърдечносъдови болести. Но не ви съветваме да разчитате прекалено много на това, ако по принцип не се грижите за здравето си.

  5. Ако е прекалено късно, по-добре изчакайте "официалното" си време за лягане. Преценете дрямката си така, че да не се будите по-късно от 5 часа преди вечерния Сънчо – иначе рискувате да се лишите от нощен сън.

  6. Захарта не е добър заместител на съня. Знаем, че желанието за сладко е инстинктивно след недоспиване, но може да си направите лоша услуга, ако злоупотребите с него. Ще ви го обясним с една дума – хипогликемия.

  7. Ако заспивате за по-малко от 5 минути, вероятно сте системно недоспали. Това е особено лоша новина за лицата между 18 и 24 години, чието когнитивно представяне най-много се повлиява от липсата на сън.

  8. И накрая – ако ви предстои купон, гледайте да се наспите хубавичко предварително. Това ще подобри способността ви да преработвате алкохола. В противен случай ще се напиете от доста по-малко, което също си е оферта...

За още факти, елате на: https://www.facebook.com/FitWell.bg

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май