Човекът интимно

Кадри на човешкото тяло отпреди близо 50 години
Човекът интимно

Ленарт Нилсон е шведски фотограф и учен, който миналата година навърши 90. Той е един от пионерите на модерната фотожурналистика в страната си, но е най-известен с първите по рода си снимки на човешкото тяло, които допреди него за били считани за невъзможни.

Това се случва благодарение на експериментите, които предприема в средата на 50-те години на миналия век. За да може да снима толкова отблизо, колкото му се иска, Нилсон трябва да изчака поне още 10 години, защото по онова време все още не е имало достатъчно тънки ендоскопи за неговите цели. Веднага след появата им той заснема уникални кадри на кръвоносни съдове и органи.

През 1969 година пък се сдобива със сканиращ електронен микроскоп, който му позволява да навлезе още по-дълбоко в дебрите на организма. Ленарт Нилсон се смята да първия човек, уловил кадър на ХИВ, а през 2003 година прави първата снимка на вируса SARS. Следните изображения включват някои от неговите най-емблематични творби:

896087Lennart NilssonМакрофаг протяга псевдопод към размножаваща се бактерия896086Lennart NilssonМозъчни неврони896085Lennart NilssonХромозоми
Ако тези снимки са ви се сторили любопитни, харесайте фен-страницата ни във фейсбук и няма да съжалявате. Често ни се случва да разкриваме вътрешната красота на човешкото тяло по един или друг начин.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май