10 практични съвета за красива подредба - I част

На рафтовете в дома ви!
10 практични съвета за красива подредба - I част

Независимо от големината на вашият дом със сигурност имате поне няколко рафта, на които държите книги или любими спомени от приятели или близки. Когато става въпрос за стил и красота не можем да пренебрегнем подредбата им, защото от това ще зависи и целият облик на дома ви.

Предлагам ви първите 5 практични съвета, с които можете да внесете повече красота в дома си. Те са вдъхновени от талантливи шведски интериорни блогъри.

Сортирайте по цвят

Frida Ramstedt управлява блог за интериорен дизайн и спечели най-голямата награда на шведският вестник Aftonbladet в категорията начин на живот. Според нея най-подходящата тенденция в библиотеката е да се сортират книгите по цвят.

Този метод на подреждане се нарича "Дъга", което означава, че категоризирането на книгите по рафтовете следват цветовете на дъгата, вместо по познатия ни до сега начин по букви или размер. Особено запомняща ще е тази подредба, ако домът ви е светъл или рафтовете са бели. Така няма да се дразните от хаоса сред книгите.

1538766Thinkstock/Guliver

Опаковайте книгите


Следващият съвет на Фрида е да опаковате книгите в любимият си цвят хартия, така че да постигнете еднаквост на рафтовете. По този начин ще трябва да ги подредите по азбучен ред, за да не се загубите търсейки желаното четиво. В същото време можете да залепите на видимата част от хартията надпис със заглавието. Трети удачен вариант е да купите прозрачна хартия в желания цвят, да опаковате книгите като с този вариант си спестявате работата по подреждането им или по залепянето на заглавията им на видимата част. Част от вас вероятно не разполагат с необходимото време, за да се справите с целият този обем работа, но можете спокойно да привлечете като помощници деца, интимната половинка, приятели или близки. Използвайте този проект като възможност за забавление, а крайният резултат си заслужава!

Обзаведете дома си с открити етажерки

При закупуването на нов дом обикновено започваме ремонт и планове как да обзаведем стаите в жилището си. В случай, че не си падате по солидните мебели, а разполагате и с малко пространство, то е най-удачно да използвате открити етажерки, с които дори можете да разделите една стая на две. Рафтове прикрепени към стената от друга страна са изключително лесни за монтиране, което също ще ви спести доста средства.

Смесете старо с ново

Annie Lindgren, която е начело на блога Rumfortva e на мнение, че за да се получи още по-ефектен интериор в дома е изключително важно да се смесва старо с ново. В тази връзка спокойно можете да сложите по рафтовете на дома си стари книги с нови както и да смесите стари семейни снимки със съвременни произведения на изкуството.

1539162Thinkstock/Guliver

Имайте предвид, че лавицата не е необходимо да служи само за склад, а по-скоро гледайте на нея, като възможност да изложите на показ личните си вещи, които обикновено криете в чекмеджета. Според Ани е важно да не се ограничавате в подредбата на книгите, защото в хаоса има също изключително голям чар. Не се колебайте част от книгите да са подредени хоризонтално, а останалите вертикално, но нека все пак има някаква логика на подредба – независимо дали ще в подредба или цветова гама. Обградете се с неща, които обичате и скрийте това, което не искате да виждате често!

Използвайте златното правило

Тежките неща да се намират на най-долните рафтове! Това е не само за удобство, но и за самото усещане, което ще вдъхне този вид подредба в стаята. Например ако разполагате с големи кутии пълни с документи, то задължително ги разположете на най-долните рафтове. Така ще постигнете хармония и симетрия на подредбата и запомнящ се стил в стаята.

Следвайте собствените си предпочитания и фантазия при разполагане на багажа по рафтовете. Имайте предвид, че с тези малки трикове ще можете да подобрите в пъти обстановката в дома си.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май