London Tower Farm: фермата на бъдещето

Невероятен еко проект
London Tower Farm: фермата на бъдещето

Сигурни сме, че Мечо Пух с удоволствие би живял в нея. Защото, както виждате и вие, тя удивително много наподобява кошер на пчели. Лошото е, че тук бедничкият Уини трудно би открил това, което търси цял живот. А именно – мед. В любопитната конструкция няма и жилещи госпожици. И ако трябва да бъдем максимално честни, въпросната сграда даже още не е построена.

Тя е само проект на мексиканската архитектурна компания Xome Argquitectors. В концепцията му е заложена идеята за т.нар. вертикално фермерство, което става все по-популярно през последните години. Или с две думи: постепенното и естествено интегриране на земеделския процес в градската действителност.

Всъщност, проектираната от Xome кула представлява уникална ферма + жилищен комплекс + център за релакс, отмора и пазаруване. Домовете й ще бъдат супер модерни, с шестоъгълен поглед към света. По дограмата на прозорците романтично ще се спуска палава, зелена растителност.

Странно или не, междуетажните пространства (съвсем в ядрото на сградата) са запазени за отглеждане на зеленчуци и плодове. Обработването на самите растенията ще става на принципа на хидропониката – само с течна, органична тор, без необходимост от почва. До земеделските площи ще се стига лесно, така че всеки наемател ще получи ценната привилегия да произвежда сам храната си. Яко, нали?

Еко новините обаче не свършват дотук. Покривът ще е екипиран с ветрогенератор, който ще събира енергия от вятъра. Резултатът: ще осигури евтин и природосъобразен начин за отопление на цялата сграда.

Друго хитро приспособление пък ще позволява съхраняването на дъждовна вода и впоследствие – използването й за обработване на реколтата, както и за домакински нужди.

И най-хубавата вест остава за накрая: планира се гигантският пчелин за хора да се появи покрай бреговете на Темза и Лондон Бридж. Една невероятна еко система на едно наистина прекрасно място...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май