Semiahmoo: най-зелената библиотека

В Британска Колумбия, Канада
Semiahmoo: най-зелената библиотека

Съвсем истинска. Реална. С най-цъфналата стена, която сте виждали някога. Ето в такава библиотека с удоволствие бихме прочели (или заели) поредната книга в живота си.

Проблемът е, че въпросното книго-хранилище се намира в Британска Колумбия, Канада. Или по-точно – в град Съри. Така че едва ли скоро ще можем да го посетим. Това не ни пречи обаче да му се възхищаваме от сърце.

Всъщност, най-голямата гордост на Semiahmoo Public Library е вертикалната градина, разположена на една от стените на сградата. Да, съгласни сме. Подобни анти-гравитационни, еко системи вече са често срещано явление по света. Но тази е... направо космически невероятна, ще се уверите сами.

Тя впечатлява не само с голямата си площ. А преди всичко с това, че е уютен дом на близо 10,000 растения, между които - 120 уникални вида, рядко срещани дори и в обикновена градина.

Страхотното творение е дело на дизайнерската компания "Green over Grey" ("Зелено над сивото" – в буквален превод от английски език), чието студио е базирано във Ванкувър. Брандът буквално е фабрика за вдъхновяващи идеи, някои от които не пропускайте да разгледате тук.

Целогодишно зелени растения, бухнало-симпатични храсти и даже – малки дръвчета... Така дизайнерите от "Green over Grey" са покрили скучната, сива стена на библиотеката, превръщайки я по този начин в приятна гледка за окото.

А най-хубавото е, че за да се чувстват добре, обитателите на Semiahmoo нямат нужда от пръст. Специална вертикална система, вградена в стената, ги снабдява с вода и с необходимите за съществуването им нутриенти. Корените на симпатягите са прикрепени чрез нишковиден материал, който позволява на големите растения да растат на воля.

След всичко казано дотук, сигурно няма да се учудите, ако ви кажем, че библиотеката отдавана е горд собственик на еко LEED-сертификат. А много свидетели ще се закълнат, че всеки ден върху зелената стена на Semiahmoo се настаняват семейства от красиви пеперуди, пчели и други, важни за чистотата на околната среда, насекоми...

Ето ви още един пример за очаквано добра комбинация между модерна архитектура+изкуство+зелени практики. Страхотно, нали? Още снимки вижте в... галерията.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май