Боклукчийска забава

Ако харесвате пъзели, разделното събиране на отпадъци е за вас
Боклукчийска забава

Малката ни, красива и еклектична до крайност държава била на едно от последните места в ЕС по рециклиране на отпадъци, прочетох наскоро. Само Гърция е след нас, но там си имат други, още по-големи проблеми. И докато съответното министерство бавно, славно и съмнително ефективно се опитва да се справи с това, се оказва, че освен методи за усвояване на рециклируемите отпадъци (заводи за сортиране, контейнери за разделно събиране във всички градове и т.н.), липсват и други неща. Става дума за обществена заинтересованост. Всички ние купуваме, употребяваме, изхвърляме, а след това удобно решаваме просто да забравим и да продължим напред.

А на мен ми е много интересно какво се случва с боклука ми. Даже откривам странно чувство на удовлетворение, когато разпределям хартийките, пластмасовите кутии и стъклените бутилки на различни места. Сигурно си мислите, че целият ми апартамент е затрупан с торби за боклук, а? Също така изпитвам странно чувство на недоумение, когато видя през прозореца как хората от магазините изхвърлят стотици кашони в контейнера за биологични отпадъци, който се намира точно до този за хартия. Още по-малко разбирам защо го правят и млади хора, нали уж нашето поколение се отличава с качествено нов начин на мислене? Но това е друга тема.

Сега ще ви кажа нещо – да си събираш разделно боклука си е направо забавно, наподобява странен пъзел и когато успееш да го наредиш, осъзнаваш някои важни неща. А те са например, че материалите, които могат да се рециклират (хартия, метал, пластмаса, стъкло) представляват по-големият процент от отпадъците на едно домакинство. Другото са обелки от краставици и банани, торбички от чай и т.н., които в държави като Великобритания (например) също се рециклират с цел да се намали отделянето на парниковия газ метан. Така се създават почви, биогаз и биоторове. Да предположим обаче, че в България не пием толкова чай и да оставим рециклирането на отпадъците от храна за по-нататък.

Да, част от боклука, събран в контейнерите за битови отпадъци, също се преработва след като едни хора с маски и ръкавици отделят ръчно нещата, които могат да се използват като суровини от останалите. Обаче когато спортният вестник се срещне с утайката от кафето, той се замърсява и възможността да се рециклира спира да съществува. По този начин новината за новия трансфер на "Левски" ще живее още около 3 месеца, а за следващите броеве ще трябват още дървета, които са ни нужни и за друго. За въздух, например.

Започнете ли да събирате боклука си разделно, без съмнение ще забележите, че торбичката с метал и пластмаса ще се напълни най-бързо. Именно те са тези, които се разграждат най-дълго в природата – средно между 100 и 500 години за различните видове опаковки. Честно - не ми харесва идеята бутилката от минерална вода, която държа в ръката си, да ме надживее. Предпочитам да дам шанс на зелените гори и поляни, реките и моретата, животинските видове, хората.

Как да подредите пъзела от различни отпадъци вижте тук.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май