Градове от вещи?

Да – в инсталациите на един азербайджански артист...
Градове от вещи?

Не си бях представяла, че няколко предмета от ежедневието могат да изглеждат като цял малък град. За какви вещи става въпрос ли? Ами, такива, намерени на улицата, ненужни вехтории или предмети от хола ви, например. В края на миналия месец Рашад Алакбаров (Азербайджан) участва в изложбата Полетете към Баку: Съвременно изкуство от Азербайджан, която се проведе в Лондон. По време на нея той демонстрира своите инсталации, в които вещите заживяват съвсем нов живот под светлината на няколко лампи.

Алакбаров използва композициите си, за да отправи различни послания, да изрази лична позиция или просто да изобрази красиви градски пейзажи, горещи плажове и хора. Но забележете, че той не оставя футуристични тагове по улиците, нито запечатва градски гледки с водни бои върху платно. Не! Рашад "пише" и "рисува", като използва играта на светлини и сенки, пробягващи през куп вещи.

Творецът внимателно подбира по форма своите предмети, сред които нерядко присъстват и различни опаковъчни материали. След това ги поставя върху акрилни плоскости и ги огрява със светлината на една или повече лампи. Така аранжираните вещи се проектират върху стената.

Едно от най-забележителните произведенията се нарича "Да видиш два града от едно и също място". В него авторът изобразява различните градски атмосфери, повлияни от световните култури. Като резултат, върху едната стена виждаме светлосенките на ориенталски град, а точно до нея – град от западен тип с небостъргачи.

Насладете се на магията от светлини, сенки и вещи в галерията. Хубавото е, че подобно гениално и просто нещо можете да създадете и сами у дома.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май