Грижите за градината са полезни за здравето

Поддържането на спретната градина може да спаси вашия живот
Грижите за градината са полезни за здравето

Поддържането на спретната градина може да спаси вашия живот. Поне така смятат изследователи от Университета в Харвард, които са провели мащабно проучване, добавящо нови доказателства към теорията, че естествената природна среда е полезна за човешкото здраве, пише британският в. "Индипендънт".

Учените са открили, че жени, живеещи в области с много растителност имат 34% по-ниски нива на смърт от респираторни болести и 13% по-ниски нива на смъртност от рак в сравнение с хора, които живеят сред по-малко растителност.

Като цяло, жените, живеещи около повече растителност, имат 12% по-ниска смъртност.

Зеленината също така се смята, че има и положителен ефект и върху психичното здраве.

1688533Pinterest

Според изследователите техните открития би трябвало да насърчат архитектите в градовете да предвиждат повече зеленина, когато проектират нови жилищни пространства.

За проучването са използвани данни за над 100 000 жени в САЩ от периода между 2000 и 2008 г. След това нивата на смъртност са сравнени със зеленината около домовете на жените, която пък е изчислена посредством сателитни снимки. Също така в изследването са включени и други фактори за смъртността като възрастта, социално-икономическият статус, пушенето и расата.

"Бяхме изненадани да наблюдаваме такава силна връзка между увеличеното излагане на зеленина и ниската смъртност", заяви Петер Джеймс от Училището за обществено здраве към Харвардския университет. Той също така допълни, че учените са били още по-изненадани и от факта, че голяма част от ползите, свързани със зеленината имат връзка с психичното здраве.

1688531Pinterest

Според учените ниските нива на смъртност може да са резултат на редица фактори, в това число и от по-доброто състояние на психиката на изследваните хора. Те също така са изчислили, че 30% от ползите на живота в близост до природа идват от понижените шансове за депресия. Други благоприятни фактори за доброто здраве също така биха могли да бъдат и ниските нива на замърсяване на въздуха, по-слабият шум, повече възможности за физическа активност и други.

Източник/БГНЕС

ключови думи:
градина грижи живот

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май