Да помислим за водата

Колко от живителната течност пилеем всеки ден и как да не я разхищаваме
Да помислим за водата

Напоследък всички така са вперили поглед в икономическата криза, която се е настанила доста упорито тук, че забравят за една друга, дори по-страшна, криза, която е на път да се разрази – водната.

Учени алармират, че до 2025 година над половината хора по света ще бъдат засегнати от недостиг на вода и като следствие ще бъдат предразположени към заболявания, свързани с липсата на живителната течност. В някои доклади се говори дори за дестабилизиране на цели региони като Близкия Изток, Северна Африка и Южна Азия именно заради липсата ѝ.

Е, ние не си поставяме за цел да спасим света, но мислим, че всеки от нас може да намали консумацията на вода у дома. А това е важно не само от екологична гледна точка, но със сигурност ще се отрази добре и на месечната ви сметка.

Няма да ви караме да копирате онази сцена от "Запознай ме с вашите" – сещате ли се, смахнатите родители, които пускаха водата в тоалетната само след ходене по голяма нужда. Не е нужно да се стига до такива крайности. Все пак има няколко простички стъпки, които всеки може да предприеме, за да спести от безценната течност.

sxc.hu

Всичко ли е изправно?

Оправете течовете, проверете дали кранчетата на чешмата ви се затварят добре. Изчислено е, че ако от едно кранче се процежда по една капка вода на всяка секунда за година ще се пропилеят около 5 хиляди литра. Затова викайте водопроводчика или грабвайте гаечния ключ и оправете тези течове.

Пестене от кранчетата

Така, кранчетата са добре затегнати, но всъщност от чешмата продължава да изтича ужасно много вода, която не ни е нужна. Няма никаква причина да оставяте водата да тече свободно докато си миете зъбите или докато се бръснете. Може да опитате да спирате и душа, например между измиванията на косата.

inm.com

Дръжте я охладена

Лято е, жега е, всички пием много студена вода. Ако сте от онези късметлии, от чиито чешми тече годна за консумация вода, опитайте да държите пълно шише в хладилника. Така ще имате винаги под ръка от живителната течност, без да ви се налага да оставяте чешмата да тече с минути само за една пълна чаша.

А как миете чиниите?

sxc.huНе е нужно да пилеете литри вода, за да измиете съдовете. Сложете тапа на мивката, напълнете я и измийте чиниите в нея. После си ги изплакнете на воля, но поне ще сте сигурни, че докато сте търкали с гъбата сте спестили достатъчно вода. Схемата важи и за измиването на плодове и зеленчуци – защо да го правите под течаща вода, като може да използвате една по-голяма купа. Ако пък имате съдомиялна машина, уверете се, че тя е заредена до горе, преди да я включите, така ще се възползвате най-оптимално от водата.

Използвайте я два пъти

Правите си чай? Няма смисъл да го запарвате в цял чайник, ако ще изпиете само една чаша. Вместо това сложете пакетчето в чашата и залейте с горещата вода, а останалата може да използвате отново. Измили сте зеленчуци в купа с вода – не бързайте да я изсипете в канала, може да я използвате, за да полеете цветята си – това е абсолютно безвредно за тях.

Забравете за маркуча

Ако трябва да измиете колата си, оставете маркуча вкъщи. Кофа със сапунена вода е далеч по умен начин да излъскате любимото си возило, без да пропилеете стотици литри. Ако имате градина, се замислете дали не е по-добре да инвестирате в напоителна система, отколкото да използвате традиционния метод. Най-малко може да сметнете грубо колко вода, респективно пари, губите в единия и в другия случай.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май