Добро утро! С велопресо

Или еспресо, произведено с въртене на педали. За едно по-спортно и ароматно събуждане ;)
Добро утро! С велопресо

Преди известно време ви разказахме за българското "Кафе на колела", което често може да срещате в Бургас и, уви, все още не в оживена София.

Едни симпатични млади дизайнери в Лондон обаче са стигнали по-далеч и наскоро представиха свой подобрен вариант, наречен Velopresso.

Идеята на Amos Field Reid и Lasse Oiva, студенти в престижния Кралски колеж по изкуствата, е екологична и, заедно с това, изключително практична. Тя представлява хибрид между колело, кафемелачка и машина за еспресо, който произвежда първокласна стимулираща напитка без електричество и с почти нулев въглероден отпечатък.

Придвижването из града е ясно: става с помощта на човек и педали.

Velopresso

По-интересното е, че превключването на специален механизъм пренасочва производството на енергия към вградената кафемелачка.

Velopresso

Velopresso

Така се получава прясно смляно кафе с отлични качества. Превръщането му в ароматна гореща напитка пък става с помощта на мини газов бойлер.

Кафеената станция е изработена предимно от рециклирани материали, а дизайнът й е приятен и изчистен, така че по никакъв начин да не дразни в градската среда.

Velopresso

Velopresso вече привлече внимание върху себе си и скоро може да бъде разработено за масово производство.

Междувременно амбициозните му създатели споделиха, че работят по проект за използване на утайката от кафето като гориво, което звучи направо революционно :) Ние им стискаме палци, а дотогава ще продължаваме да ползваме кафеените отпадъци както досега.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май