Екодизайнери: Антоан Теские

Този, който никога не забравя осветлението включено
Екодизайнери: Антоан Теские

Находчивите им идеи могат да не спасят Земята от унищожение, но определено имат потенциал да направят света едно по-добро място за съществуване.

Творци от главата до петите, повечето екодизайнери се насочват към природосъобразния начин на живот, подтиквани от различни мотиви. Някои от тях получават "зелен" пример още в семейната среда, други – просто обичат да рисуват.

Французинът Антоан Теские е жертва и на двете условия. Докато е малък, майка му непрекъснато му напомня да гаси лампите и постепенно той свиква да го прави. Едновременно с това, рисуването се превръща в огромната му страст, заради която за малко не го изключват от училище.

За това може би не е случайно, че когато пораства, Антоан създава своите забавни еко стикери.

Hu2  могат да се поставят върху всяка гладка повърхност, включително на стени, прозорци и мебели. Лесно се отлепят и не остават следи. За изработката им не са използвани PVCматериали и са разумно принтирани с растително мастило. А основната им цел е да напомнят важни за планетата неща, като това това да се пестят енергията и водата.

Обещахме да ви срещнем с Антоан и днес го правим. Въпреки натоварения си график, той намери свободно време, за да отговори на въпросите ни.

 

Антоан, искаше ли да станеш дизайнер, когато беше малък?

Разочароващо или не, никога не съм мечтал за някаква определена професия. Обаче много обичах да рисувам. Баща ми, който е хирург, ми обясняваше интересни анатомични и научни факти и аз се опитвах да ги скицирам.

Всъщност, в училище, вместо да уча, аз рисувах и като че ли бях истински кошмар за учителите си :)

Разкажи ми малко повече за семейството си. Роден си в Париж, а живееш в Лондон. Защо избра британската столица, за да твориш?

Израснах в малко парижко предградие и чувствам ужасно силна привързаност към семейството си. Родителите ми ме подкрепят още от самото начало.

Преместих се в Лондон, след като работих доста време за луксозната индустрия в САЩ. Що се отнася до британската столица, тя е фантастично място за млади предприемачи. Тук всеки те подкрепя в реализацията на проектите ти.

Иначе прекарвам доста време в Париж, тъй като работя по няколко други проекта в момента. Както знаете, Лондон и Париж са само на 2 часа и 15 минути разстояние един от друг. Така че си е доста удобно.  

Трудно ли беше твоето еконачало в бизнеса?

Мисля, че истинските проблеми идват, когато наистина стартираш бизнеса си, без значение дали е с екоконцепция или не.

Започнах да продавам продуктите си на пазарен щанд на Brick Lane Market в Източен Лондон. Сестра ми ми помагаше много, даже когато бе супер студено през зимата. Спасявахме се от студа с много смях и добро настроение. Истината е, че човек винаги може да открие щастие, дори и в най-трудните моменти.

Опиши ми пътя си от първия проект до сега...

Първият проект, по който работих, реализирах с партньора си Джеймс и с Колин – дизайнер и много добър мой приятел. И двамата ми помогнаха много.

Декорирахме офис на търговска компания в Canary Wharf... Днес като се сещам за това, още се забавлявам. Беше си истински кошмар! После нещата постепенно си дойдоха на мястото.

Сега работя по съвместни проекти с големи имена като MasOMenos Music или E-ON UK.

Обсъждаш ли работата си с други дизайнери?

В момента аз съм единственият дизайнер в компанията ни "Hu2 Design". Обаче повечето ми приятели работят в криейтив индустрията.

Сега, например, заедно с Лоран Жамер (режисьор) и Жулиен Сулие (фотограф) снимаме късометражен филм за Харви, полярната мечка (Harvey the Polar Bear) :)

Отвсякъде получавам интересни идеи и ми идват любопитни хрумвания наум, когато се ровя в интернет или прочета нещо в пресата.

Добре, де, как се раждат добрите идеи все пак?

Ами, идеите са непредсказуеми! Връхлитат те неочаквано. Например, докато си приказваш с приятели в заведение или сърфираш в интернет.

На мен най-прекрасни хрумвания са ми идвали, докато съм бил под душа. Изглежда водата ме вдъхновява много :)

Имаш ли Hu2 стикери вкъщи? Кажи ми три еконеща, които обичаш да правиш!

Разбира се, че имам от моите стикери у дома. Първоначалният проект беше специално направен за мен. Преди да започна да използвам стикерите вкъщи, непрекъснато забравях разни неща и това много ме дразнеше.
Днес имам даже стикер на душа в банята - доста помага за спестяването на водата.

Иначе събирам боклука си разделно и ползвам градския транспорт за придвижване. Не се нуждая от кола нито в Париж, нито в Лондон.

Какво бъдеще очаква планетата? А теб?

Очевидно нищо добро не очаква планетата, ако продължаваме да я караме, както досега. Все пак ми се струва, че се движим към един по-отговорен свят. Или поне се надявам да е така.

Моето бъдеще не го знам, но се надявам, че след няколко години ще продължавам да правя това, което работя в момента, заедно с добри приятели.  

Какви неща избягваш да правиш?

Хич не съм почитател на телевизията. Предпочитам да изляза с приятели, отколкото да си стоя вкъщи.   

Какъв съвет ще дадеш на младите хора?

Спасете полярните мечки!!! ;)

 

В галерията може да разгледате няколко от най-интересните стикери на Антоан. Те могат да бъдат поръчани онлайн чрез сайта на компанията.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май