За пчелите и хората

Наистина ли сме обречени без жужащите опрашители?
За пчелите и хората

Прикачени документи

Удивително е как може едни малки и привидно незначителни създания като пчелите да бъдат толкова важни за планетата и живота на нейното население. Тази важност не произлиза от способността им да произвеждат големи количества вкусен мед, а от опрашителните им способности. От факта, че една немалка част от нашата прехрана зависи от тях. В такъв случай е напълно логично Айнщайн да е бил напълно прав, казвайки, че ако всички пчели изчезнат от лицето на Земята, на човечеството не му остават повече от четири години живот.

Да, но първият проблем с това изказване е, че то най-вероятно никак не е негово. Колкото и усилия да положих, не успях да открия в публичното пространство солидни сведения, че авторът на теорията за относителността е казал подобно нещо. Напълно достатъчно е да напишете в Google "Einstein bees”, за да научите, че този псевдоцитат изплува за първи път в началото на 90-те години на миналия век – доста след смъртта на учения, при това в текстове, чиято достоверност не може да бъде верифицирана по никакъв начин. Още повече, както съм споменавал и преди, Айнщайн може да е гений, но е бил преди всичко физик, а не ентомолог, което почти автоматично го лишава от авторитет по темата за насекомите и тяхното екологично въздействие.

И все пак – ще загинем ли от глад без пчели? Краткият отговор на този въпрос е едно голямо и облекчаващо "Не". Зад него седи подробно изследване на данните за посеви в периода между 1961 и 2006 година, които се поддържат от Организацията по прехрана и земеделие към ООН. На базата на този анализ авторите заключават, че делът от световното производство на храна, който е зависим от животинско опрашване, варира между 5% (в развития свят) и 8% (в развиващите се държави). За по-любопитните, които нямат време да разгледат цялото изследване, прилагам като прикачен файл една таблица от него, в която авторите разделят посевите в пет категории на база зависимостта им от опрашители (в т.ч. пчели и други опрашващи животни). Там 0 означава никаква зависимост; 1: 0-10% намаление в отсъствието на опрашители; 2: 10-40% намаление в отсъствието на опрашители; 3: 40-90% намаление в отсъствието на опрашители и 4: над 90% намаление в отсъствието на опрашители.

За съжаление или за радост, нашето заключение няма да е толкова драматично, колкото "айнщайновото" предупреждение за неизбежната гибел на човечеството. Синдромът на разрушената пчелна колония е факт и трудно бихме могли да си представим какво би било бъдещето без тази насекоми. В този контекст обаче е много по-разумно да бъде поставен въпросът, касаещ качеството на живот. Доколкото ценим хранителното разнообразие, би трябвало да бъдем загрижени както за пчелите, така и за всички останали опрашители, които обитават планетата.

Още въпроси и отговори, свързани с природосъобразния и здравословен начин на живот ще откриете на: https://www.facebook.com/FitWell.bg

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април