Как да станем по-умни и зелени по пътищата?

Като споделим колата си чрез umno.bg
Как да станем по-умни и зелени по пътищата?

Придвижването в града си е едно доста сериозно предизвикателство. Oсобено в София. Втората линия на метрото беше дългоочаквано облекчение, но тя за съжаление не покрива целия град. Автобусите са много, но пак не стигат, а и честно казано обстановката в тях не е особено приятна. С кола в центъра е кошмар, особено за по-младите и неопитни шофьори.

Пък и цялото това движение, целият хаос, задръствания, псуващи се водачи на МПС, виещи клаксони...Ужасно, изнервящо и изморяващо. Представете си един свят, в който всичко е зелено, боклукът се рециклира, въздухът е чист, а колите по улиците на големите градове са два пъти по-малко. Вместо всяка сутрин всеки да се качва самотен и намръщен в колата си, а на първото кръстовище да разменя цветущи изрази с човека от другото возило, може да има компания до себе си. Ставаш сутрин, взимаш съседа, чийто офис е в същата посока като твоя, пътувате си задружно и спокойно, опознавате се, сближавате се.

Картинката, която обрисувах току-що, се свързва с понятието карпулинг (carpooling). То означава чисто, просто и зелено споделяне на една кола от хора, пътуващи в една посока. Така се намалява както броят на бълващите въглеродни емисии метални кутии на колела, така и транспортните разходи за всички замесени. Споделянето на кола е все по-популярна практика по света. От най-големия сайт, посветен на идеята, carpooling.com, изчисляват, че през последните 10 години сме си спестили 630 000 тона въглеродни емисии, 324 милиона литра гориво и 90 000 километра досадни задръствания. Не е малко, а?

Карпулингът се осъществява както между приятели и познати с предварителна уговорка, така и между напълно непознати, които се намират чрез обяви в сайтове като гореспоменатия. Отскоро България си има нова умна онлайн платформа за целта. Umno.bg е посветен на идеята да свърже пасажери и шофьори, пътуващи в градски условия, но не само на територията на София. Всеки си прави профил, чрез който се свързва с други пътуващи, а добро хрумване е и да се създадат тематични групи във форума, посветени на конкретни градове или квартали в столицата. Влизате в тази, която ви върши работа, и гледате дали дестинацията ви съвпада с нечия. Другото, което всеки шофьор може да направи, е да залепи готиното зелено лого на umno.bg на десния си сенник. Дори без предварителна уговорка, когато реши, че иска да повози някого, пуска сенника и започва да се прави на такси. Хората по улицата виждат стикера и ако се нуждаят от транспорт махват приятелски с ръка и се уговарят в една посока ли са и т.н.

Сигурно звучи малко трудно и смятате, че не е много ясно дали подобна идея би била успешна. Разбираме ви напълно, но проблемът се изразява единствено в това, че подобна практика е сравнително нова за нашата държава, особено в градска среда. Но не е невъзможно да напълним градовете си с коли със зелени точки по сенниците, ако опитаме. Просто след като прочетете тази статия, разкажете за нея на приятелите си или поне на онези във Facebook. После заповядайте на нашата стена, за да ни разкажете какво мислите по темата.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май