Ммм, къща от захар

Обаче не е каквото си мислите и няма стени от бисквити и комини от крем карамел ;)
Ммм, къща от захар

Най-важното

Уилям Лемсън е високо ценен артист заради своите инсталации и пърформанси, често включващи интересни обекти с реални или гигантски размери.

35-годишният американец е ситуиран в Бруклин, Ню Йорк, и работи с фотография, скулптура, видео и пърформанс.

Как си представяте къщичката на вещицата от приказката за Хензел и Гретел? Ние имаме толкова развинтено въображение, че си представяме стени с вградени парчета чийзкейк, тирамису, бадемови бисквити и ореховки, покрив от бисквитена торта и комини от крем карамел и какво ли още не... Но, да, не обитаваме никоя вълшебна приказка!

Оказва се обаче, че къща от захар е не само възможно, но и съвсем сериозно реализирана. Става дума за проекта Solarium на популярния американски артист Уилям Лемсън, построена от стомана, стъкло и... захар.

Чрез карамелизиране на сладки кристалчета, авторът изпича квадратни "прозорци", които вгражда в стоманената рамка. Всеки захарен панел е оцветен в специфичен кехлибарен нюанс и, съответно, има различна светлопропускливост.

Storm King Art Center

В средата на захарната конструкция има маса от стъкло и стомана, върху която са поставени растения в саксии.

Идеята на автора е да затвори един цикъл: растенията произвеждат захар от светлината, а тези в неговата къщичка изпозлват лъчи, преминали през захарен филтър.

Улям нарича Solarium и "експериментална зелена къща", тъй като всички материали, изпозлвани за конструкцията й, са рециклирани по един или друг начин.

Еко постройката служи като кът за усамотение, в който играта на светлината може много да промени визията ни за околния свят. В същото време, при добра видимост, отдалеч прилича на малко бижу насред зеленината, което крие някаква забележителна тайна :)

Storm King Art Center

Storm King Art Center

С този проект артистът участва в изложбата "Светлина и ландшафт" в нюйоркския арт център Storm King. Експозицията включва творби на общо 14 автора, използвали като отправна точка светлината, естествена и изкуствена, в контекста на заобикалящата ни среда. Може да се види до 11 ноември тази година.

А ние ще останем тук и ще си помечтаем за захарни истории ;)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май