Многократна употреба на еднократната бутилка

Полезно за природата, вредно за нас?
Многократна употреба на еднократната бутилка

Някои от вас със сигурност са сред хората, които не изхвърлят бутилките от минерална вода, а ги пълнят отново и отново...и отново. Мислите си, че вършите добро за околната среда и за финансовото си състояние, но изобщо не се замисляте как влияе това на организма ви. Ето малко полезна информация по въпроса.

От една страна, онези, на които често се доверяваме сляпо, т. нар. учени, ни казват, че при многократна употреба на еднократните бутилки се завъждат множество микроби, които хем си остават по съда, хем проникват и в течността. При това говорим за доста неприятни създания, които се пренасят чрез ръцете и устата ни върху бутилката. Това е така, ако сте от хората, които не мият редовно шишетата, които използват повече от веднъж. Не говорим просто за изплакване, а за сериозно търкане и сапунена вода. А после е необходимо съдът да изсъхне хубаво. Така можете да си осигурите напитка без лоши микроорганизми поне за известно време.

От друга страна, част от "умните хора” по света са се разпищяли за друго нещо. Според тях с времето пластмасата, от която е изработена бутилката, отделя вредни вещества. Студентка от Университета в Айдахо създава сериозен шум, когато в дипломната си работа представя изследване, според което веществата не са просто вредни, ами направо са си канцерогенни. И след това нещата се объркват тотално.

Едни хора казват, че при многократната употреба на пластмасовите бутилки действително изтичат вредни съединения, процес, който се подпомага от гореспоменатото миене на съдовете. Високата температура също помагала. Някои по-крайни люде (такива винаги има) пък твърдят, че дори еднократната употреба на шишенцата е вредна.

От Управлението по санитарен контрол на качеството на хранителните продукти и медикаменти на САЩ (FDA) се опитват да успокоят народа. Да, химични елементи се отделят в течността, но те не са толкова вредни, а и количествата им са минимални.

Понеже имаме чувството, че само ви объркахме с тази ценна информация, ето какво съветваме:

  • ако ще използвате продължително време бутилка, за да си носите вода в чукащите на вратата жеги, гледайте да е такава за многократна употреба;
  • стъклените също са опция;
  • все пак и двата вида трябва да се мият и подсушават, микробите не са шега работа;
  • ако ще използвате пластмасови, мийте ги и ги сменяйте по-често;
  • ако просто искате да вършите добро за околната среда - рециклирайте и ни разгледайте Facebook страницата.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април