Откриха най-студеното кътче на Земята

Японската станция "Купол Фуджи" в Антарктика и вледеняващите -93,2ºС
Откриха най-студеното кътче на Земята

Сигурно точно в момента си мислите, че най-студеното кътче на Земята е сърцето на бившето ви гадже, но почакайте само секунда...

В Антарктика има един връх, което се нарича "Куполът Валкирия" или "Куполът Фиджи". То е част от огромната норвежка територия Земята на кралица Мод и е вторият по височина връх на Източноантарктическия континентален ледник, издигащ се на 3 810 метра над морското равнище.

Точно това е мястото, което наскоро учени от NASA и US Geological Survey обявиха за най-студеното кътче на Земята. То е част от един планински хребет, където температурите традиционно са изключително ниски. Рекордът от 10 август 2010 година обаче не е измерен на ръба, а в кухините под него, които създават условия за задържане на ледения въздух.

Става дума за невероятните -93,2ºС - цели четири градуса под отчетените през 1983 година от руската изследователска станция Восток и доскоро смятани за рекордни -89,2 градуса.

Откритието идва до нас толкова късно, тъй като е плод на анализ на данните от новия сателит Landsat 8, плюс информацията, натрупана в продължение на дълги години от други метеорологични инструменти. Повече за него можете да научите от следното видео:

ключови думи:
Антарктика студ

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април