Офис зелена аптека

Революция в саксия
Офис зелена аптека

Офисът, на пръв поглед светъл и просторен, е всъщност едно безжизнено функционално помещение. Наред с еднообразните повърхности и геометрични форми, които не вдъхновяват атмосферата, а напротив - засилват емоционалната умора, се оказва, че работната среда далеч не е здравословна.

Мебелите и офис оборудването често са изработени от синтетични материали и насищат въздуха с вредни изпарения, като формалдехид, амоняк, бензен, ацетон, толуол, ксилол. Едновременно с това, елетромагнитните лъчения от различните апаратури също спомагат за аеройонната недостатъчност, водеща до понижаване на имунитета, неработоспособност, преждевременно стереене, заболявания на дихателните пътища, алергии. 

Според фитотерапевтите, можем да внесем зеленина в офиса като алтернатива на общуването ни с природата. Отдавна е доказано, че уханията на растенията въздействат положително върху нервната система, поддържат защитните сили на организма и нормализират енергийното пространство. Те филтрират вредните вещества, подобряват въздуха в затворените пространства и го обогатяват с кислород.

За да създадем обща хармония в интериора, трябва просто да изберем такива растения, които ще оцелеят в работна среда. В този смисъл е важно да се съобразим с площта и осветеността на помещението, както и с влажността на въздуха. И нека не забравяме: не бива да поставяме новите си зелени приятелчета непосредствено около работещ климатик. Последният ги обрича на бавна и мъчителна смърт чрез изсушаване.

Ето някои стайни растения, които абсорбират токсичните замърсители на въздуха и ги преобразуват в безопасни за човешкото здраве вещества:

Хлорофитумът (Chlorophytum Comosum), известен и като зелена лилия, е първенец по поглъщане на формалдехид – химикал, причиняващ главоболие, умора, кашлица, дразнене в очите. Непретенциозната му природа пък го прави особено подходящ за отглеждане в офис, където може да се остави през почивните дни, без да се полива. Хлорофитумът расте еднакво добре на светло и на тъмно, на топло и на хладно. Тоест, дори и да сме неопитни цветари, без проблеми ще се радваме на свежия му и привлекателен вид.

MNN

Едно от най-бързо филтриращите въздуха стайни растения, подходящо за помещения с малко светлина, е бамбуковата палма (Chamaedorea Seifrizii). Позната и като жамедорея, тя придава лек тропически привкус и ориенталско спокойствие, а през зимата осигурява в затворените пространства необходимата здравословна влага. От всички видове палми, именно бамбуковата има резистентност към повечето насекоми и инсекти, а освен това, понася добре понижението на температурата до няколко градуса под нулата. Вирее отлично, поставена в някое светло, без пряк достъп до слънчевите лъчи, кътче, където има постоянно движение на въздуха.

casa.com.br

Последното ни предложение е лимоново дръвче (Citrus Limon). Вечнозеленото растение с яркожълти плодове има характерен аромат на етерично масло и отделя фитонициди – бактерицидни вещества, своеобразни растителни антибиотици, които имат способността да отблъскват патогенните микроорганизми във въздуха, а заедно с това да го освежават и дезинфекцират. Като цяло, екзотичният приятел е непретенциозен, но е необходимо да му се осигурява допълнително осветление в офиса.

Williams - Sonoma

В заключение, полезни за чистотата на въздуха в затворени пространства са всички растения, които притежават бактерицидни свойства. Освен разгледаните, такива още са и розмаринът, декоративният нар, дафиновото дърво, стайният клен, както и сансевиерата, кактусът и мушкатото, които споменахме тук :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април