Парк във въздуха

Или как в Ню Йорк успешно рециклират стари транспортни съоръжения
Парк във въздуха

Всеки град, независимо от размера си, може да се похвали с поне няколко индустриални руини. Сгради, построени и използвани по определено предназначение, след което забравени и оставени на милостта на природата. И хората. За съжаление, в нашата реалност няколко пъти ставаме свидетели на неприятни събития, вследствие на милост, превърната в безотговорност, но това е друга история.

На други места обаче хората си правят... паркове, например, и умножават зелените точици във високо урбанизираната си действителност. Най-свежият подобен пример идва от сърцето на Ню Йорк – Манхатън, където изоставено релсово трасе е превърнато в градина, при това, с чуден изглед към вълшебния град.

The High LineThe High Line (букв. от англ. ез. – Високата линия) е част от проекта за релсов градски транспорт над оживените улици на Манхатън, който функционира дълго с тази своя цел (над 50 години). В началото на 80-те години на миналия век обаче тази отсечка е извадена от транспортната мрежа.

Веднага започва дискусия за стопанисването и използването на трасето, което включва както открити, така и закрити площи. Разискват се две основни възможности – разрушаване на съоръженията и освобождаване на площ или повторно използване на релсите, било то по предназначение или чрез адаптация към чисто нова градска цел.

Съдебните спорове и обществените обсъждания продължават чак до 1999 година, когато се появява неправителствената доброволческа организация "Приятели на Високата линия". Идеята на създателите й Джошуа Дейвид и Робърт Хамънд, израснали в района, е да спасят изоставения сегмент от унищожаване.

По това време природата вече трайно е възвърнала своите позиции – бетонните платформи постепенно са започнали да се рушат, създавайки опасност за хората наоколо.

"Приятели на Високата линия" решава, че може да превърне останките в нещо полезно за целия квартал. За това инициира проучване на състоянието на съоръженията, как те могат да бъдат укрепени и благоустроени, за да бъдат използвани с ново предназначение. През 2003-та организацията получава официална подкрепа и от градската администрация. Последната изчислява, че е много по-евтино и екологично транспортното трасе да се използва отново, отколкото да бъде разрушено и на негово място да се строи каквото и да е.

След продължителен явен конкурс за реконструкция и дизайн на мястото, настроенията на градската управа и местните започват да клонят към изграждането на надземен парк. За изпълнението на проекта са одобрени James Corner Field Operations, които се занимават с озеленяване, архитектурното студио Diller Scofidio + Renfro, както и голям екип от инженери, градинари, артисти и други. През 2006 г. проектът е узаконен и преустройството започва, разделяйки терена на две секции.

Съоръженията са укрепени, релсите и други ненужни остатъци от миналото са отстранени и са заменени с пластове пръст, дървена настилка и т.н. Подобрена е дренажната система на платформите и са поставени специални инсталации срещу гълъби.

Впоследствие започва същинското засаждане на растения, изграждането на съоръжения за достъп, поставянето на пейки, осветление и др. В цялата реконструкция, както и в изграждането на новото лице на бетонните масиви, са използвани максимално щадящи природата техники и материали.

The High Line

Първата и по-малка секция от парка е открита в средата на 2009 г., а втората – през миналото лято. И двете предлагат изключителна гледка към Манхатън, плюс отлични условия за разходка, спорт (без колела, кънки и скейтбордове, освен ако не са част от събитие), почивка, пикници, и какво ли още не. Удобни пейки с дървени маси, слънчеви шезлонги и специални затревени площи за релаксиране са само част от достойнствата на въздушната градина.

The High Line

Но има и още :) The High Line е постоянна арена на арт събития, особено през топлите месеци, но и във всеки момент без дъжд и сняг. Така, през ноември, върху стена на близка сграда са прожектирани неми арт филми, по-късно е организирано представление на танцов театър, а през пролетта и лятото са проведени няколко изложби, видео и фото инсталации, представления, прожекции и още куп събития. Дори дефиле от Модната седмица в Ню Йорк през септември.

The High Line

От пролетта на тази година в една от изоставените станции ще започне и постоянното предлагането на храна и напитки, като изборът на концесионер предстои. Досега подобни блага гостите са получавали само от временни будки и открити барове.

Не пропускайте да разгледате галерията ни, както и да посетите сайта на организацията тук, където ще откриете още тонове информация и снимки за страхотния проект. А ние си пожелаваме скорошна визита в парка :)))

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 2
    от Не е посочен | 09.01.2012 | 16:22
    хората правят чудеса с пустеещите сгради,а ние тук рушим и изсичаме дърветата
  • 1
    от Не е посочен | 09.01.2012 | 16:18
    станало е невероятно,разгледах снимките

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май