Плодови идеи за домашен уют и чистота

Някои домашни препарати могат да се заменят успешно с... вкусни плодове. Вижте как
Плодови идеи за домашен уют и чистота

Няма какво да се лъжем – почистващите препарати у дома са може би сред най-токсичните и неприродосъобразни продукти, за които можем да се сетим. Определено не са ни по вкуса, но пък и не можем да живеем в обстановка тип "Дивия запад" – климатикът/вентилаторът размята прашни вълма из стаите, които се събират в ъглите...

Не, това определено не е опция. Обаче има и съвсем натурални методи за почистване в домашни условия, които са способни да спестят доста ресурси на планетата и да намалят значително замърсяването й, ако се ползват редовно.

Имаме дълъг списък от решения по темата, но днес ще извадим от него само... плодовите идеи. Някои от тях може и да са ви познати, а други да ви изненадат, но всички са тествани и работят, така че да почваме:

Лимон и лайм


И двата съдържат лимонена киселина, което значи само едно – полират идеално. Само внимавайте върху какво ги прилагате, защото стават единствено за цветни метали (мед, месинг, алуминий и други).

За полирането използвайте кората на плодовете с малко от сърцевината, а ако искате по-силен ефект, поръсете парченцата със сода за хляб. Ефектът ще бъде заслепяващ, гарантираме.

Лимоните имат и чудното свойство да неутрализират неприятни миризми у дома, но с микровълновата печка и хладилника правят истински чудеса:

  • Използвайте 1 част лимонов сок и същото количество вода, които изсипете в подходяща купа. Нарежете на едро и кората от плода. Сложете купичката в микровълновата, без да я покривате и оставете да заври. Задръжте така до 10 минути.
  • Врящата още лимонова вода оставете да изстине в предварително размразения и почистен хладилник. След това в него няма да има и следа от неприятни миризми в стил "стадо умрели животни".

Киселият плод, комбиниран с ябълков оцет и вода, доста добре почиства и различни гладки повърхности у дома, включително подове.

Банан


Повечето от нас знаят, че вътрешната част на банановите кори почиства прекрасно листата на саксийните растения, прави ги лъскави и отблъсква домашния прах от тях. Освен всичко това обаче, някои специални вещества в плода подхранват цветята и дори отклонява някои насекоми от тях.

Ако кожените ви обувки са леко смачкани и загрубели, също можете да ги освежите с кора от банан. Натъркайте ги с нея, след което излъскайте с чиста, мека кърпа и... се огледайте.

Нар


Домашен ароматизатор? Няма проблеми, кората на този плод е идеална за целта. Нарежете го на парченца и ги изсушете на проветриво и топло място в дома (подходящ шкаф, полица, върху закачалка и т.н.). Само не излагайте на директна слънчева светлина, тъй като отнема всичките свойства на плода.

След като коричките са сухи, съберете в прозрачна торбичка или в кутия и оставете в гардероба, в кухненския шкаф или на няколко места във всекидневната си. Допълнително може да разнообразите аромата с няколко капки подходящ парфюм (плодов най-добре) или да смесите корите от нар с такива от ябълка и цитруси.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май