Пчели на покрива

Правят мед в центъра на Хонг Конг
Пчели на покрива

Хонг Конг. Кошер с ултра модерни пчели-космополити... на покрива.

Не, това не е филм по сценарий на Стивън Кинг, а действителен случай, който истински привлече вниманието ни тази сутрин.

На пръв поглед идеята за пчеларство в центъра на 7-милионния метрополис изглежда направо налудничава. И може би е.

Не така обаче мислят нейните създатели. Те са няколко млади, надъхани дизайнери и артисти, които очевидно не се страхуват нито от жилещи насекоми, нито от височини. Нещо повече: организацията им HK Honey local не е компания с комерсиална цел. Тя поддържа мрежа от пчелини в Китай, собствено дизайнерско студио и освен това комуникира с редица китайски кафенета.

А основната задача на ърбън пчеларите е да правят мед в... Хонг Конг. Както и да вдъхновяват все повече хора да използват покривите си за тази цел.

"Да отглеждаш пчели в град, който никога не спи, е истинско предизвикателство – не може да си сигурен, че ще оцелеят", признава творческият директор на HK Honey local Майкъл Лунг. "Но тези насекоми са истински екорегулировчици и се грижат за средата, в която живеем".

Изглежда основната разлика в отглеждането на красавиците все пак е ... хабитатът им: 64-ти етаж на висок небостъргач, например.

Обаче, грижата остава същата. Един път седмично Майкъл се качва на покрива, за да пусне любимките си на разходка и да ги нахрани. "Изваждам ги бавно от кошера, в пълна концентрация. Нужно е да си абсолютно спокоен, когато общуваш с тях", споделя Лунг.

"Иначе те изобщо не са толкова агресивни, колкото си мислят повечето хора – напротив, могат да бъдат истински приятели".

Освен това правят мед, а медът е изключително полезен, ще добавим ние. Така че, ако имате покрив, винаги може да го преустроите, като сложите пчелен кошер по средата. Пчелите едва ли ще се справят със сериозните нива на замърсеност на въздуха, но са невероятна екосистема сами по себе си.

Чудесни са, нали?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май