Спестете вода. Пикайте под душа!

Гениално!
Спестете вода. Пикайте под душа!

Този иначе прекрасен ден започна със съобщение от скъп приятел, което гласеше, че Камерън Диас прокламира уринирането под душа или на открито като начин за спестяване на ценни ресурси под формата на електричество и вода. Това породи у мен някои логистични въпроси във връзка с практикуването на този подход на снимачната площадка, които за щастие ще останат без отговор.

Истината е, че тази... зелена практика, или поне лансирането й, не е нищо ново и уникално. Само преди няколко дни интернет ме зарадва с факта, че един от общинските съветници в холандската община Дрент призовава населението да редуцира консумацията на вода като съчетае времето за къпане с времето за уриниране. Той самият бил стигнал до извода, че по този начин се спестяват най-малко три литра вода. Официалната статистика пък сочи, че средностатистическият човек използва около 39 литра вода дневно за къпане и близо 36 литра за почистване на добре свършената в тоалетната работа.

Още по-отдавна (през 2009 г) пък подобна инициатива беше подета от природозащитната компания SOS Mata Atlantica в далечна Бразилия. Според тях избягването на едно пускане на водата в малката стаичка дневно можело да спести на домакинството точно 4380 литра ресурс годишно. За целта беше направен ето този крайно забавен видеоклип, в който детските гласчета призовават: "Пикайте в банята, за да спасим тропическите гори!"

Точно така! Следващия път, когато усетите малката нужда, а времето ви за душ не е особено далеч във времето, стискайте! Или тичайте навън! Камерън Диас ви го казва, не ние...  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април