Спирате ли водата, докато си миете зъбите?

Дано отговорът e “да”
Спирате ли водата, докато си миете зъбите?

Темата за пестенето на един от най-ценните земни ресурси е засягана многократно навсякъде из интернет и офлайн пространствата. Ние също сме редили умни слова по въпроса, но още малко тънка пропаганда относно ценността и изчерпаемостта на водата никога не е излишна.

Когато някои индивиди твърдят, че "всяка капка е живот”, изобщо не преувеличават. Никак пресилено няма да бъде и ако кажа, че хората (за чийто живот става въпрос) разхищават водата не с капки, а с галони (1 галон = почти 4 литра). Пригответе се да прочетете някои наистина притеснителни цифри. Надолу ще използваме по-позната мерна единица, американската беше само за драматизъм. Готови? Старт!

  • 97% от водата в света е солена и се намира в океаните и моретата.

  • 1% от водата в света е питейна и в течно агрегатно състояние, другите 2% са замръзнали.

  • Човешкото тяло се състои от 75% вода.

  • Ако всяко американско домакинство има чешма, която капе на всяка секунда, биха отишли на вятъра 3 500 000 000 литра вода на ден. Стана ли ви лошо от толкова нули?

  • Едно пускане на тоалетната изисква около 6-7 литра вода. По-новите модели са по-икономични и намаляват тази цифра средно на наполовина.

  • За един душ отиват около между 38 и 95 литра вода.

  • Ако спирате водата, докато си миете зъбите, можете да спестите около 30 литра на ден. Иначе казано около 750 литра на месец. Хич не е малко.

  • На миялната машина й трябват между 34 и 45 литра вода, за да измие чиниите. За същото количество посуда на вас ще са ви необходими 75 литра, ако се хванете да го правите на ръка.

  • За изработката на една пластмасова бутилка са необходими 26 литра вода, затова е по-добре да пием чешмяна, когато е възможно.

  • За чаша кафе са необходими около 208 литра вода, като по-голямата част от нея е за грижи за растението, от което се получават кафените зърна.

  • Ако сте веган, това значи, че спестявате около 2200 литра вода на ден в сравнение с човек с нормална диета. Можете да го сложите в CV-то си.

Никой не казва, разбира се, че трябва да станете веган или да не пиете кафе. Призивът ни е просто към полагането на едно незатрудняващо старание, което ще донесе много ползи. Спирайте водата, докато си миете зъбите и прочетете тук какво още можете да направите. И не, че искаме да ставаме прекалено драматични, но следващия път, когато оставите водата да тече, без да е необходимо, сетете се, че 780 милиона души по света нямат достъп до чиста вода и 3.4 милиона от тях умират всяка година поради това.

Все пак не забравяйте, че ако ни "харесате" във Facebook, няма да изхабите и капка, но ще помогнете на кармата си, която се влоши драстично, когато седяхте 30 минути под душа миналата неделя.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май