Стани фармхопър!

Удари едно рамо на устойчивото земеделие
Стани фармхопър!

Искрено вярвам, че сте от хората, които се интересуват от произхода на храната си и един ден с най-голямо удоволствие ще се оттеглите заедно с пенсията и скъпата си половинка на село, за да прекопавате доматите и чушките. Ще разменяте със съседите екологично чисти зеленчуци за свежо мляко и производните му продукти. И ще гледате със съчувствие хората, които продължават да си дават парите за храни, в които няма нищо за ядене.

Но предполагам, че четейки това на компютъра в офиса по средата на работния ден, си мислите как случването на тази идилична представа е доста далеч във времето. Ами ако ви кажа, че не е точно така?

Farmhopping е платформа, чиято основна цел е подкрепа за малките екоферми, които съществуват според принципите на устойчивото земеделие. Иде реч не просто за екологично чисти продукти, а и за практики, опазващи природата, за поддържане на видове, важни за конкретната екосистема, и за подобни добри идеи. И както можете да се досетите, продукцията на тези фермери удобно се намества в графата "истинска храна", а не в другата, която всеки уважаващ тялото си трябва да гледа с премерено презрение.

Мисията на Farmhopping е да свърже малките ферми с онези градски потребители, които имат отношение както към органичната храна, така и към добрите земеделски практики. Ако се причислявате към тях, ето какво можете да направите: отидете на farmhopping.com, направете си безплатна регистрация и разгледайте списъка с ферми, които вече са се включили. Засега те са само от България, Индия, Гърция и САЩ. Моят приятелски съвет е да се концентрирате върху "нашенските". Удрарете едно финансово рамо чрез чудото PayPal и в замяна можете да получите какво-ли-не. Подаръците варират от благодарствена бележка до килограми невероятно сирене или мед от кравата, овцата или пчелата, които сте спонсорирали. Бихте могли също така да посетите фермата, да пиете ракия под асмата с хората там и да се пръскате от гордост, че сте подпомогнали тази прекрасна инициатива и сте дали шанс за оцеляване (например) на карачанската овца и на тези, които я отглеждат.

Farmhopping ще заработи официално и на пълни обороти в началото на март. Работата по проекта е стартирала още през 2011, когато тримата приятели Михаил Станчев, Роси Митова и Руслан Вакрилов решават да търсят начини да помогнат на изпитващата затруднения ферма "Перун", намираща се в град Кресна. 

Сега всички ние, които ни е грижа за средата около нас и бъдещето й, можем да направим същото за онези малки производители, които трудно оцеляват в борбата с големите. Звучи меко казано вълнуващо, а?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май