Старт на пролетното почистване

С някои мултифункционални и натурални средства, характерни за всяко домакинство
Старт на пролетното почистване

Предстоят майските почивни дни! И сигурно вече запретвате ръкави, за да осъществите пролетното почистване на дома си, което така елегантно отлагате вече цял месец... Не ви виним, все пак домакинската работа не е сред най-забавните дейности.

Е, това може да придобие съвсем различни измерения, стига да се случва под правилния музикален съпровод (да се чете: Queen) и да включва алтернативни и натурални продукти за почистване. 

В тази връзка, освен плодове, съществуват още доста оригинални методи за дезинфекция и освежаване в домашни условия. Въпросните средства са многофункционални и в повечето случаи се намират под ръка. Ето кои са те:

Растителни масла

RealSimple

Растителните масла, като зехтин и слънчогледово олио, страхотно отстраняват натрупани замърсявания и заглаждат драскотини и несъвършенства по различни дървени повърхности. За да съживите ратановите си мебели, например, смесете 100 мл зехтин (или олио) с 1 чаена лъжичка лимонов сок. След като затоплите сместа, внимателно я разнесете с памучна кърпа, докато попие. По този начин палмовото дърво се подхранва, а в резултат: мебелите придобиват блясък.

Черен чай

RealSimple

Кипнете около 20 грама черен чай в 2 литра вода и го оставете да се запари поне за един час. Когато течността се поохлади, я изсипете в удобен съд и поставете вътре градинските си инструменти. След като се накиснат за няколко часа, подсушите всеки поотделно с мека кърпа. Съветът ни е да използвате домакински ръкавици, тъй като съществува вероятност да обагрите горните си крайници.

Сода бикарбонат

RealSimple

Едни от най-токсичните продукти, които се използват в домакинството, са препаратите за почистване на фурни и печки. Освен че нанасят поражения върху кожата, изпаренията им засягат и респираторната система. И независимо от старанието ви да ги отмиете от дадената повърхност, част от тях остава върху нея и при нагряване на котлона, във въздуха се отделят отровни изпарения.

Содата за хляб е мек и натурален абразив, който почиства всякакви повърхности без да ги надрасква. За да почистите фурната и котлоните, първо намокрете упоритите петна с няколко капки вода и поръсете със сода за хляб. След това залейте с топла вода, така че да се получи тънък слой пастообразна консистенция. Оставете да подейства за няколко часа, след което ще можете да отстраните мазните петна много по-лесно. 

Боракс

RealSimple

Не е тайна, че препаратите за почистване на баня са доста агресивни. Това е така, защото те обикновено съдържат хидрохлорна киселина, която има корозивно действие върху кожата и очите. Един голяаааам минус за последните! За да почистите керамичните повърхности в банята, отново може да използвате сода за хляб или дори оцет. Ефективен вариант обаче е и бораксът. Поръсете тоалетната чиния, мивката, бидето и плота и оставете да престои през нощта, а на сутринта - просто изтъркайте с помощта на гъба и изплакнете обилно с вода.

От нас - приятна мини ваканция! И не се преуморявайтееее! :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май