Те ви помагат да дишате

Цветята, които пречистват въздуха в помещенията
Те ви помагат да дишате

Да си призная честно, не мога много-много да се грижа за растения в саксии, но... би било добре да се науча. Защото, освен естетическата си стойност, те притежават и страхотното свойство да пречистват въздуха от вредни химикали. Което си е супер, откъдето и да го погледнете.

Ето, например, три от цветята, които са натоварени основно с тази задача и, какво облекчение!, гледат се лесно: 

Алое вера

Известен най-вече с умението си да бори слънчево изгаряне и други кожни възпаления, бодливкото е също така и идеален "пречиствач". Знае се, че дори абсорбира вредните вещества, съдържащи се в продуктите ни за грижа за дома. Всъщност, ако нивото на химикали във въздуха е високо, по листата на растението ще се появят кафяви петна - сигурен знак, че трябва да бъдат предприети спешни мерки.

1070966Free People

Драцена с червени краища на листенцата

Ето ви още едно също много непретенциозно цвете с голяма мисия. То поглъща цял коктейл от химикали от въздуха, включително и гадния формалдехид, причиняващ главоболие, умора, кашлица и дразнене в очите. Да не кажа голяма дума, но драцената е фасулски лесна за гледане, а червеникавият ѝ акцент се превръща в чудна декорация за дома.

1070965Free People

Фикус

Освен формалдехид, този познайник филтрира от въздуха също и бензена и амоняка. Дебелите му, месести листа са наистина красиви и, лично на мен, ми напомнят на гора и зеленина.

1070963Free People

Е, толкова за цветята и въздуха. Ако вие имате да споделяте нещо по темата, елате ни на гости във фейсбук и ще си поговорим надълго и нашироко.

Междувременно, дишайте чист въздух... по възможност :) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април