Топла грижа за цветята вкъщи

През есенно-зимния период
Топла грижа за цветята вкъщи
inm

Да ви се похваля: имам мини градина у дома - от 3 растения. Пиша го с гордост не за друго, а защото всички са живи. Все още :)

Извън кръга на шегата, да се грижиш за цветя не е толкова лесна задача, каквато изглежда на пръв поглед, особено през по-студените сезони. Защото тогава, подобно на хората, зелените герои също имат по-специфични нужди: може да им стане хладно и дори – да се разболеят.

Затова всеки добър градинар трябва да се придържа към следните няколко правила:

  • Да осигурява приятно топла атмосфера в жилището си. Повечето растения се чувстват комфортно при 18-20 градуса температура на стаята през деня и не повече от 10 градуса през нощта. Прекаленият студ и прекалената жега могат да се окажат рискови за живота на цветята. Не дръжте симпатягите си до прозорци със стара дограма или на места, където става силно течение, защото то също може да им навреди. Важно: не подреждайте саксиите в непосредствена близост и до радиатор или до друг отоплителен уред, сещате се защо ;)
  • 71c9848a-a0b9-f13b-dab4-c81f96edc99finmПогрижете се за влажността на въздуха. За целта подредете растенията си едно до друго в сандъче или в друг подходящ съд. Същото напълнете с няколко морски или речни камъчета (плюс един пръст вода) – въпросната инсталация ще поддържа добра влажност, не се съмнявайте :)
  • Не поливайте цветята твърде често. През есента и най-вече - през зимата, жизненият им цикъл се забавя и в този смисъл те нямат толкова голяма нужда от вода. Разбира се, всяко правило има изключения, затова би било добре да познавате специфичните потребности на всяко растение.
  • Точно сега зелените герои у дома не се нуждаят и от хранителни добавки – отложете снабдяването им с тор за пролетта, когато ще имат по-голяма необходимост от него.
  • По-рядкото проветряване на жилището през студените дни води до по-сериозно натрупване на прах по листенцата. Това пък пречи на цветята да дишат нормално и, в резултат, може да причини увяхването и посърването им. Затова бършете прахта по тях и всичко ще бъде наред, не се тревожете.
  • Тъй като слънцето е по-оскъдно през есенно-зимния период, ще се наложи да нагласяте саксиите спрямо потока от слънчеви лъчи. Важно е любимците ви да получават слънчева грижа редовно, за да са доволни и щастливи.

Е, толкова за градинарството в домашни условия :) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май