Фасада от живи растения в Барселона

Или еко вертикален парк с всякакви предназначения
Фасада от живи растения в Барселона

Проблемът с наличието на достатъчно зелени площи в градовете добива сериозни размери. А и хората имат все по-голяма нужда от истинска връзка с природата: чист въздух, успокояваща зеленина, свежест...

Архитектурното студио Capella Garcia, ситуирано в Барселона, реализира интересна идея по темата: фасада от... живи растения. Проектът, завършен през март тази година, може да се види в пълната си зеленина от 3 месеца насам.

Наречен е Green Side-Wall и представлява метална конструкция със собствена основа, издигната пред оголената фасада на вече съществуваща сграда.

Capella Garcia Arquitectura

Стената е висока 21 метра и заема 8 етажа. На всеки от тях са разположени огромни подвижни кашпи, в които са посадени различни растения.

Capella Garcia Arquitectura

Иновативното в тази зелена фасада обаче е това, че тя представлява изцяло отделна от прикритата сграда структура. Има независим достъп, осигуряван чрез декоративни стълбища, а растенията не могат да се поддържат директно от постройката отзад.

Проектът е иницииран от общината, тъй като съседно здание трябвало да се събори и това довело до неестетично оголване на свързващата стена. Обявеният конкурс бил за префасониране на фасадата бил спечелен от Capella Garcia Arquitectura и тяхната ултра еко идея.

Освен че допълнителната стена разкрасява целия район, променяйки се постоянно, от нея има и доста други ползи.

През зимата играе ролята на плътна външна изолация, запазвайки топлината в сградата, а през лятото – допринася за охлаждането й.

Capella Garcia ArquitecturaЗелената стена абсорбира голямо количество CO2 от околните булеварди, като в същото време отделя кислород. Заедно с това защитава обитателите на сградата от замърсяване, спирайки проникването на прах и други дребни частици.

Не на последно място, конструкцията е страхотен естествен шумоизолатор, който може да бъде безценен на голямо и оживено кръстовище, на каквото се намира сградата.

Цялата носеща структура е изработена от рециклирана галванизирана стомана. Растенията се напояват и наторяват чрез прецизна система при минимални загуби на ресурси. А за птиците са направени специални гнезда, в които могат да се заселят по всяко време.

Зелената стена може да се разгледа отвътре под формата на вертикален парк: на всяко ниво има дървени пейки, няколко телескопа осигуряват възможност за наблюдаване на цялата градина и има дори фонтан...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май