Ферма у дома

В кухнята
Ферма у дома

Помните ли, че преди време бяхме решили да ставаме ърбън земеделци? Е, за съжаление, още не сме изпълнили съкровената си мечта. За сметка на това, вече имаме куп идеи за реализацията й. А последното хрумване, на което попаднахме, е наистина крайно вдъхновяващо, ще се уверите сами!

Дават ни го младите германски дизайнери Нилс Фербер и Шарлот Дикман. Техният проект Parasite Farm ("ферма паразит" в буквален превод от английски език) има наистина впечатляваща концепция, с която ще побързаме да ви запознаем в следващите редове.

Сладурите са измислили перфектен начин да инкорпорират земеделието не просто в градска среда, а направо – в домашни условия.

Резултатът: една малка спретната градина в... кухнята, в която човек може да отглежда всичко необходимо, за да си направи вкусно и полезно хапване.

Освен с шкафчета за посуда, помещението е снабдено със зелени поставки за различни насаждения. Въпросните рафтчета са така разположени, че растенията да се поливат и обработват с лекота. 

Nils Ferber

Бонусът са различните приспособления, които са модифицирани за целите на проекта. Дъската за рязане, например, върви в комплект с тумбест контейнер, вграден в кухненския плот. Така, след кулинарна манипулация, остатъците от храната – семки от зеленчуци и т. н., получават уникалната възможност да попаднат директно в кошчето и след това да се превърнат в био тор.

Nils Ferber

А дъното на коша е направено така, че остатъчната вода от продуктите да се изцежда и да попада в специален резервоар. Впоследствие, прозрачната течност може да бъде използвана за напояване.

Nils Ferber

Дизайнерите са помислили за всичко и дори за "дом" на винарките, които могат да се появят при ферментацията на плодовете и зеленчуците в контейнера. Мини пластмасова кутия е вградена в последния и тя, всъщност, "събира" насекомите на едно място. 

Nils Ferber

А цялата кухня е така устроена, че създава усещане за уют + свежест и провокира да се развихриш в нея и да проявиш въображение. 

Основната идея на творците е да накарат все повече хора да започнат да произвеждат храната си сами. В крайна сметка, надеждата на Фербер и Дикман е да научат обикновения човек да се храни добре, с грижа към здравето си. 

Е, не знаем за вас, но ние с удоволствие бихме си направили такава кухня =) Скоро! 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май