Как да ползваме билките, без да си навредим?

Как да ползваме билките, без да си навредим?

Смята се, че билковите чайове са абсолютно безопасни и безвредни. Когато купувате химически синтезирано лекарство в аптека, ние го приемаме много внимателно. Но без колебание можем да пием "безвреден" билков чай. Към билките трябва да се подхожда внимателно и да се използват само по предназначение, така както е препоръчал квалифицирания фитотерапевт.

Съществува въпросът как да се използват силнодействащите лекарствени растения?

Всъщност такова небрежно отношение към силнодестващите билковите чайове е доста опасно за здравето. Не забравяйте и думите на Парацелз: "всичко е медицина и всичко е отрова, разликата е само в дозата"! Подобно на всяко друго лекарство, билките имат свои собствени индикации и противопоказания, а предозирането им води до отравяне.

Сред широко разпространените лековити билки има и много отровни такива. Често фактът, че билката е токсична се определя от нейния фармакологичен ефект (това е особено важи за билките, които имат антисептични и противовъзпалителни ефекти – например като розмарина и невена). 

Кои билки могат да се използват постоянно?

Съществуват билкови чайове на базата на лековити билки, които можете да пиете колкото искате, без никаква опасност за здравето. Такива билкови чайове включват смеси на основата на най-невинните билки, като мента, маточина, лайка и жълт кантарион. Тези билки, въпреки че се използват като лечебни с много по-висока концентрацията в суровините, които се произвеждат от  тях, в ежедневна употреба не са опасни.

Как да използвате лечебните билки?

Друго нещо са лечебните и профилактични билкови чайове, които са предназначени за предотвратяване и лечение на различни групи заболявания. Във всяка аптека днес можете да намерите голям асортимент от отхрачващи, "чернодробни", антидиабетни, диуретични и кардиопротективни чайове.

Тези билкови чайове принадлежат към групата на хранителните добавки, така че можете да ги приемате без лекарско предписание. Въпреки това, когато се използват такива билкови чайове, е необходимо стриктно да се спазват препоръчаните от производителя количества и продължителност.

Ето защо, ако пиете билков чай с истинска терапевтична цел, по-добре е да се консултирате с опитен билкар.

Действието на билките обикновено започва на 15 ден, но всяка билка има своето индивидуално действие, което само един опитен специалист може да предпише и препоръча.

Колко безопасни са билковите чайове за отслабване?

Всички билкови чайове за отслабване са комбинация от диуретични и слабителни билки. Такива чайове, без съмнение, ще бъдат от полза за хората, страдащи от запек и проблеми с отстраняването на течности от тялото.

Въпреки това, не бива да се надяваме на някои свръхестествени свойства на изгарянето на мазнини от тези чайове.

Кога билките трябва да се използват с повишено внимание?

На първо място, страдащите от алергии трябва да бъдат предпазливи към билковите чайове, особено тези, които страдат от сезонен алергичен синузит.

При хипертония може да бъде противопоказано приемането на билкови чайове, които съдържат компоненти като жен-шен, елеутерокок, божур.

Бъдете особено внимателни, когато приемате билкови чайове по време на бременност. В първите месеци е абсолютно противопоказано да се използват такива обикновени билки като мащерка и риган. За бебета до една година те също са вредни, тъй като активните съставки на тези билки влияят върху развитието на нервната система.

Откъде да закупя качествени билки?

Заслужава да се отбележи, че в никакъв случай не може да се купуват билки от търговци - "лечители" на пазарите. Не е известно къде и как са били събрани растенията и при какви условия са били съхранявани.

Когато закупувате билки, трябва да обърнете внимание и на срока на годност на продукта. Като се има предвид, че билките в неговия състав са смляни, те имат определен срок на годност. Въпреки, че билката с изтекъл срок не може да причини вреда, то ползата от нея постепенно ще намалява след изтичане на срока на годност.

Източчник: bilki.bg

ключови думи:
билки вреда ползи

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април