Как да свалим високата температура с лимон

Как да свалим високата температура с лимон

Внезапното повишаване на телесната температура е признак за инфекция, настинка или възпалителен процес в организма и обикновено води до притеснение, особено ако говорим за децата. Но когато стойностите не са много високи, не се препоръчва прием на лекарства. В такива моменти повечето хора прибягват до народни рецепти за понижаване на телесната температура, а един от доказаните във времето начини за това е употребата на лимон, пишат от фрамар.бг.

 

Домашни рецепти за сваляне на повишената температура с лимон

Домашните рецепти за понижаване на телесната температура с лимон са най-ефикасни при децата, но може да се използват и от възрастните.

Лимонът е богат на редица полезни елементи: витамин С, витамини от група В, фосфор, калий, калций, натрий, магнезий и желязо. Оказва антивирусен ефект върху организма, тонизира и успокоява, бори се с инфекциите и повишената телесна температура. Цитрусът може да бъде прилаган както външно, така и вътрешно.

Резени лимон за бързо сваляне на температурата на дете

Измийте и нарежете на парчета един лимон. Сложете резените на стъпалата и обуйте чорапи. Може да поставите лимоновите парчета в областта на подмишниците, от вътрешната страна на китките, на коленете или на лактите. Само след около 15 минути температурата ще се понижи с до 1-2 градуса. Препоръчително е да останете с лимоновите резени цяла нощ.

Лимон и мед за понижаване на повишената телесна температура

За понижаване на повишената температура може да смесите лимон с мед. Комбинацията помага за по-бързото сваляне на температурата, защото медът съдържа витамини, минерали и ензими, които защитават организма от бактерии и укрепват имунната система.

За да се възползвате от лечебните свойства на двата природни продукта, е необходимо да смесите 1 супена лъжица прясно изцеден лимонов сок и същото количество от пчелната сладост. Консумирайте комбинацията 3 пъти на ден или на всеки 2 часа (за по-бърз резултат).

Лимонов сок за сваляне на температурата

Лимоновият сок има свеж аромат, приятно кисел вкус и намира широко приложение в ежедневието ни. Освен че е много полезен, той стимулира изпотяването, затова помага при понижаване на температурата. За да използвате с тази цел, пригответе смес от половин чаша прясно изцеден лимонов сок, 2,5 чаши топла вода и половин чаена лъжичка мед. Приемайте по 1 чаена чаша от напитката три път на ден (не изпивайте наведнъж, а бавно на малки глътки).

 

Лимонова кора и ечемик срещу висока температура

Друга напитка за сваляне на повишената телесна температура е чай от лимонова кора и ечемик. Двете съставки притежават много полезни свойства, които помагат за укрепване на имунната система и за понижаване на високата температура.

Изсипете чаена чаша вода в тенджера и сложете на котлона, докато заври. Добавете 2 супени лъжици ечемик. Оставете течността да къкри няколко минути и отстранете от котлона. Прибавете кората от един лимон и затворете съда с капак. Когато чаят се охлади, прецедете го и консумирайте веднага.

Компрес с лимонов сок за сваляне на температура

За понижаване на повишената телесна температура помага и компрес с лимонов сок. Изцедете сока на един лимон и смесете с около 300 милилитра топла вода (температурата на течността трябва да е с няколко градуса по-ниска от тази на тялото).

Навийте на руло няколко кърпи от памучен плат и ги потопете във водата. След това ги изстискайте добре и обвийте с тях краката, като започнете от стъпалото и стигнете до прасеца. Покрийте компреса с вълнена кърпа или дълги чорапи (може гети). Легнете по гръб и се завийте с одеяло. Останете така, докато кърпите изсъхнат. Това ще отнеме около 20-30 минути.

 

След тази процедура температурата на детето ще спадне с няколко градуса.

 

Лимонена вана за понижаване на високата температура

Известно е, че топлата вана влияе благотворно на целия организъм: намалява умората и стреса, подобрява кръвообращението и сърдечната дейност, действа релаксиращо и тонизиращо. Ако във водата добавите лимонов сок, не само ще ободрите тялото си, но ще свалите повишената телесна температура, без да се налага да приемате медикаменти.

За целта нарежете 2 лимона на четвъртинки, които изстискайте във вана с топла вода. Потопете се в нея за около 10 минути, докато започне да изстива. Не изхвърляйте парчетата лимон. Обтрийте с тях цялото тяло – врата, ръцете, гърдите, краката. Изсушете се бързо и облечете топли дрехи. Препоръчително е да лежите поне 3 часа, затова най-добре е тази лимонена вана да се прави вечер преди сън.

ключови думи:
лимони температура

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май