Когато почивката ни разболее...

... Баба знае как да се възстановим
Когато почивката ни разболее...

Лятната почивка обикновено се свързва с много положителни емоции и приятни спомени. Но понякога се случва да ни донесе болежки, които могат да убият желанието ни за релакс. Често, когато летуваме в непознат град, организмът ни може да го сметне за лошо нещо и да се стигне до диария, цистит, херпес или висока температура. Затова никога не бива да тръгваме на път без най-необходимите медикаменти, защото там, където отиваме, може дори да няма от къде да се снабдим с тях. Ако обаче "болестите на почивката" ни сварят неподготвени, ние ви предлагаме тези лесни рецепти с продукти, които се продават навсякъде.

Какво да направим, когато имаме...

Диария и повръщане. Смяната на обстановката – различна храна и вода, може да доведе до тези неприятни състояния. Ефикасно средство срещу диарията е шипковият чай. Той се продава в повечето хранителни магазини. Друго, което можете да си направите, е да залеем 1 супена лъжица захар, 1 чаена лъжичка сол и 1 непълна кафена лъжица лимонтозу с половин литър гореща вода. Течността се приема през 5 минути, като се пие по 1 чаена лъжичка. Така ще стопирате диарията, без да се обезводните, а продуктите се намират в най-близкия хранителен магазин. Същата рецепта може да използвате и при повръщане. Чаят от лайка и този от джинджифил ще намалят гаденето и повръщането. Задължително приемайте много течности, докато симптомите са на лице. Направете си напитка от 1 литър вода и 4 супени лъжици мед. Така ще възстановите загубените течности. Избягвайте лютите храни, прясното мляко и алкохола поне 2 дни след като диарията и повръщането отминат.

1534842inm.com

Цистит.
Студената вода и микробите в нея могат да ви навлекат неприятното парене, болки и често уриниране. За да не прекарате почивката с неприятното чувство, че непрекъснато ви се пишка, е необходимо да приемате няколко природни илача. Тиквеното семе, което се продава навсякъде, ще ви помогне в борбата с цистита, когато наблизо няма доктор. Топъл компрес с ленено семе ще ви помогне да облекчите болките в областта на бъбреците и пикочния мехур. Сокът от боровинки спира разпространението на инфекцията. 1 чаена чаша небелен овес и 3 скилидки чесън се варят в 4-5 чаени чаши вода и с пиенето на тази течност се прочистват пикочните канали. Важно е, когато усетите симптомите на цистит, да приемате много течности, за да изхвърли организмът ви вредните бактерии.

1534841Thinkstock/Guliver

Слънчево изгаряне.
Продължителното стоене на слънце може да доведе до неприятно зачервяване. Слънчевите изгаряния са и доста болезнени. За туширане на болката, методите са най-разнообразни. Ако сте пропуснали да нанесете слънцезащитен продукт, втрийте кисело мляко, към което сте добавили мед, върху зачервените области. Резенчета краставица или картоф също ще ви свършат работа, когато кожата ви пари. Содата за хляб разтворете в много студена вода и направете компрес върху засегнатите области до стоплянето на плата. Още начини за противодействие на слънчевите лъчи, можете да прочетете тук.

1534840inm.com

Топлинен удар.
Продължителното стоене на слънце може много да ви навреди. Ако сте неспокойни, потите се обилно, отпаднали сте, вие ви се свят, имате повишени температура и пулс, то най-вероятно сте получили топлинен удар. В такива случаи трябва да реагирате бързо. Приберете се в хотела или някъде, където можете да легнете. Махнете дрехите, които ви стягат. Приемайте много студени течности. За понижаване на температурата е необходимо да направите компрес на дланите и около глезените с оцет (или ракия) и сода. Друг начин за сваляне на температурата е като обелите един суров картоф, нарежете го и го залеете с оцет. Сместа се слага в чорапи или някакъв ненужен плат и се поставя под мишниците на болния. Отслабването на имунната система и високата температура могат да предизвикат появата на херпес. Намажете херпеса с паста за зъби или канела. Може да ви щипе и боли в началото, но тези средства ще ви помогнат да възвърнете красивите си устни бързо и безвредно.

1534838Thinkstock/Guliver

Ако симптомите на която и да е от гореизброените болести, причинени от ваканцията, продължат, незабавно потърсете лекарска помощ. Най-добре е да се свържете със здравните специалисти още щом се появят първите симптоми, но ако наблизо няма някой компетентен, който да ви помогне, опитайте да се излекувате сами с някое от нашите предложения.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април