Вдъхновени от йога 2

Или как древната практика променя един човешки живот
Вдъхновени от йога 2

Да, йога не е панацея. Нещо повече, ако не се практикува с внимание, може да доведе до сериозни контузии. И все пак! Факт е, че древната индийска практика е помогнала на мнозина да се справят с редица здравословни проблеми, включително и да подобрят психическото си здраве. Артур Бурмaн, например, е един от онези, които би трябвало да ѝ благодарят за това, че се е появила в живота му.

Артур е ветеран от войната в Персийския залив, където е бил парашутист. Редовните скокове и падания го контузват до такава степен, че, за да се движи, му се налага да използва патерици. Липсата на физическа активност му "подарява" още нещо – наднормено тегло, което пък, логично, започва да затруднява дишането и нормалните функции на тялото му.

Лекарите са скептични по отношение на успеха от евентуално лечение и му казват, че едва ли ще може да се движи нормално отново. Тогава мистър Бурмaн решава да потърси помощта на йога, но много преподаватели отказват да му подадат ръка.

Малко преди да потъне в отчаяние обаче, случайно разбира за Далъс Пейдж – бивш състезател по кеч и фитнес експерт, известен на ринга като Даймънд Далъс Пейдж ("diamond" - "диамант" в буквален превод от английски език).

След като се оттегля от голямата игра, Далъс създава програма по пауър йога, която включва популярни асани, но също така и динамични движения и упражнения със съпротивление + немалко медитативни и дихателни практики.

Артур се свързва с инструктора и го моли за помощ и Пейдж решава да му помогне. Двамата стартират редовна кореспонденция по телефон и е-мeйл, по време на която преподавателят дава различни съвети на Бурмaн и го инструктира за това как да действа в подготовката си.

Така, ветеранът започва да практикува йога. Началото е трудно, направо невъзможно. Но бавно и постепенно се появяват първите сигнали на подобрението.

Към днешна дата, Артур върви сам, без помощта на патериците. Нещо повече, тича и изпълнява едни от най-трудните пози в йога (като стойка на глава, например). Изглежда в чудесна форма и твърди, че се чувства отлично.

Разбира се, това е неговата лична история. Не е задължително йога да помогне по същия начин и на вас, ако ви измъчват подобни проблеми. По-важното е друго: Артур не се отказва и намира сили в себе си да се справи с трудностите, търсейки решение от ситуацията. 

Какъв е изводът ли? Че не трябва да подценяваме вътрешната си сила. С йога или без, трябва да продължим да се борим за щастието и за здравето си. Защото можем! 

А, и задължително изгледайте видеото. Сантиментално или не, сигурни сме, то ще ви подейства доста вдъхновяващо :) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май