Да дишаме отново

С всяка ноздра поотделно - за едно мощно енергизиране
Да дишаме отново

Дишали сме дълбоко. Сега дишаме нормално. След малко пак ще дишаме, но... само с една ноздра! Целта е да тренираме старата привичка по един по-нетрадиционен начин. В учението на йога нади шодхана пранаяма, или последователно дишане с всяка ноздра, служи за пречистване на организма и усъвършенстване на цялостната дихателната техника.

Нади в наименованието означава "канал". Според йога, в тялото преминават канали – те са проводници на енергия, наричана още "прана". Контролът над нея, правилното й насочване и използване, са ни познати като пранаяма. Един от начините за проявление на пранаяма, е дишането. Когато въпросните енергийни канали се запушат, ние сме по-склонни да губим енергия и следователно, сме по-податливи към разболяване. По същата логика, за да отпушим затлачените енергийни канали, ние дишаме.

www.fropper.comА ето и начина за изпълнение на нади шодхана пранаяма:

  • Седнете в пола лотос или всяка друга поза, която ви осигурява удобство и баланс на енергията. Лявата ръка поставете да легне върху коляното на десния крак. След това повдигнете дланта й нагоре и сключите палеца и показалеца. Изправете палеца, безименния пръст и кутрето на дясната ръка (колкото ви е възможно), а средния пръст и показалеца приберете към дланта. След това затиснете лявата ноздра с безименния пръст и кутрето, като същевременно вдишате дълбоко през дясната.

  • След еднократно дълбоко вдишване задръжте дъха си за няколко секунди, като запушите и двете ноздри с помощта на палеца, безименния пръст и кутрето.

  • Отместете безименния пръст и кутрето от лявата ноздра и издишайте докрай останалия въздух.

  • А сега вдишайте дълбоко един път през лявата ноздра. Задръжте дъха си за няколко секунди, затискайки ноздрите, както го направихме по-горе. Издишайте останалия въздух през дясната ноздра, като отместите палеца.

  • Повторете цялата процедура отново и започнете вдишването от лявата ноздра. Направете общо около 10-15 повторения, като не забравяте да сменяте вдишващата ноздра. Опитайте да не напрягате тялото по време на изпълнение.

След края на дихателните фокуси би трябвало да сте си набавили повечко кислород. Това резултира в леко приповдигнато настроение. Надяваме се, че ще ви достави удоволствие, свежест и разнообразие.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май