За йога и любовта

Практиката ни помага да подобрим взаимоотношенията си с другия. Учи ни на това как се обича
За йога и любовта

Най-важното

Убеден съм, че знаете какво е йога, нали? Точно така. Това е просто дума, която означава "обединение" или "свързване". Съществуват може би хиляди видове йога, но всяка една система има за цел именно да ни свърже с любовта.

Спомням си, че преди няколко години с моя учител бяхме на летен лагер по тай чи. Един следобед, докато си почивахме в стаята и си говорехме, той каза нещо съвсем простичко и логично. Но думите му се отпечатаха дълбоко в съзнанието ми: "Всеки човек иска да обича и да бъде обичан!"

Това може би е най-висшият възглед, който възпитава всяка една йога система. Разбира се, тук е важно да уточним, че не става въпрос за влюбване в някой от многото привлекателни представители на противоположния пол, а по-скоро - за обич, която има по-широк обхват :)

Чрез йога се учим на приемане и разбиране, а първата стъпка е да осъществим тези две действия по отношение на себе си. Иначе казано, да приемем себе си, да се разберем и да видим самите себе си с любящи очи. А след това да съумеем да пренесем обичта, която сме култивирали в сърцата си, в заобикалящото ни пространство.

801703foter

Може би, когато извървим този път, ще бъдем способни да изградим чисти, топли и съпричастни взаимоотношения с интимния партньор, който сме си избрали. Може би, когато култивираме в себе си качества като честност и откритост, ще се освободим от задръжките в общуването и ще бъдем отворени към партньора си. Тогава ще го приемем такъв, какъвто е – без съдене, без ревност, без страх. 

А щом започнем да гледаме другия с любящи очи, това означава, че сме разбрали неговите нужди и страдания. Посветили сме времето си да постигнем неговата свобода, чрез търпението, любовта и мъдростта си.

В различните йога системи има разнообразни практики, които ни помагат в постигането на любов към себе си и към другите. Предстои ни бавно и постепенно да се запознаем с тези техники. Само почакайте ;)  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май