Йога НЕ е за всеки

Скептично погледаното
Йога НЕ е за всеки

Не ме разбирайте погрешно. Сигурна съм, че, с редовни тренировки, всеки от вас би могъл да изпълни и най-сложната асана в древната индийска практика. И не само. Постепенно и с желание, ще усвоите многобройните дихателни, медитативни и пречистващи техники. Ще прегърнете философията на йога, принципите ѝ, отношението ѝ към живота...

Точно така: вие бихте могли да бъдете (или вече сте?) истински йогини. Въпросът е друг. И именно той занимава мислите ми през последно време.

Факт е, че преди да прогресирате в практиката, първо трябва да я "срещнете". Или някой да ви запознае с нея. А обикновено това става с посещение на специализиран клас по йога, в студио.

Няма спор, практикуването в зала е важно по ред причини. Една от тях, например, е, че там може да попаднете на съвестен учител, който да ви помогне по-бързо да прогресирате в обучението си.

Обаче...

Оказва се, че специализираните йога занимания у нас струват скъпо. След кратко проучване установих, че тарифата им в повечето фитнес клубове върви средно между 12 и 15 лева за еднократно посещение. А месечните карти не променят много-много положението. Семинарите и работилниците, свързани с практиката, също се "оценяват" високо. Твърде високо.

inm.comИзлиза, че до йога могат да се докоснат само тези, които имат финансовата възможност да си я позволят, поправете ме, ако греша. Знам, че (себе)познанието има цена, но трябва ли тя да е толкова висока, м?

Иначе, западният човек наистина има нужда от йога. И вярвам (проверила съм), че практиката може да ни помогне много. Да ни направи по-добри, по-осъзнати, по-щастливи индивиди. По-здрави.

От другата страна на скептицизма

Остава утешението, че съществуват редица други занимания, които, за щастие, са абсолютно безплатни. Тичането в парка, например, е едно от тях. Танцуването. Скачането... 

А до себе си, освен чрез йога, можем да стигаме по много други начини, без те да звучат сложно или екзотично :)

Вие какво смятате по въпроса?  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май