Йога за безработни

Няма да ви намери работа, но ще ликвидира стреса
Йога за безработни

Тъмна и тиха стая. Няколко мъже и жени си почиват в детска поза и повтарят "омммм". Бавно и постепенно безработицата напуска залата и остава да чака навън. До следващия клас.

Не е случайно, че безплатните йога курсове за безработни стават все по-популярни в САЩ. Идеята за тях се ражда за първи път в Охайо. Тя събира на едно място бивши топ мениджъри и шофьори на лимузини, а целта на проекта е да помага на последните да елиминират стреса от липсата на работа.

"Не искахме да принуждаваме хората да избират дали да прекарат целия ден вкъщи или да се присъединят към нас. Искаме да им да дадем възможност да направят и двата избора", споделя Зак Лин, преподавател по йогa за безработни.

Освен Охайо, полезното хрумване заразява бързо и няколко други американски щата, между които и Ню Йорк сити. Там Институтът по интегрална йога започва да предлага седмични курсове за младежи, които току-що са загубили работата си и нямат възможност да плащат за това. Днес мнозина от тях продължават да посещават занятията и споделят, че древното учение наистина им е помогнало да преодолеят тежкия момент.

"Йога успокоява ума и кара хората да осъзнаят, че се намират само във временна ситуация и че нищо не загубено", твърди Джо Сгамато, също йога инструктор.

Потвърждаваме: асаните и дихателните упражнения наистина са добър помощник за справяне със стреса и неприятните усещания.

"Когато съм там, забравям да мисля за други неща", казва Киун Йохансън, 42-годишен шофьор на лимузина, стартирал своето безплатно пътешествие по интегрална йога миналата година.

"Почивам си от проблемите. Релаксирам", допълва той.

А какво смятате вие: добра идея ли са безплатните курсове по йога? Бихте ли посещавали такива?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май