Йога за малките, моля!

Защото ще се влюбят в нея
Йога за малките, моля!

Тя е само на 4 години и половина, а вече умее да медитира в поза лотос. Ръчичките й правят мудри, а очите й са прилежно затворени до доказване на противното :)

Да, сигурна съм, че малката ми племенница е най-големият йога фен в семейството. По-амбициозна е даже и от мен. А с темповете, с които прогресира в индийската практика, убедена съм, скоро сама ще ми показва асани и дихателни практики. Не очаквам обаче да стане инструктор на невръстна възраст, като ей този разбойник. Мога само да се надявам, че ще продължи обучението си и за напред.

И не си мислете, че я давам за пример, за да се изфукам с уменията й. Не, че не се гордея с нестихващата й креативност и инициативността й, които често предизвикват на двубой собствените ми творчески способности, но...

Споделям с вас, най-вече защото съм сигурна, че много хлапета на нейната възраст (и по-малки даже) биха се запалили по йога, ако, разбира се, знаеха, че съществува такова хубаво и интересно нещо...

Причината е ясна: голяма част от упражненията са забавни, с готини имена, стимулират въображението и детската любознателност. Факт. Освен това, оказват наистина положителен ефект върху здравето на малчуганите.

inm.comЗа това искрено се радвам на решението на Българската йога асоциация да организира семинар по темата. И да покаже на родителите как практиката се отразява върху физиката и психиката на децата им. Събитието ще се случи тази събота (29 октомври) и в него са предвидени куп интересни и любопитни демонстрации и задачи.

Ден преди това, още в петък, пък ще се проведе лекция на тема "Йога в училище - инструмент за обучение в сферата на образованието", която също обещава да бъде интересна.

Изглежда основната идея е да се популяризира практиката сред малките и дори – тя да се инкорпорира в учебните заведения, която инициатива приветствам с две ръце. Повече информация за двете мероприятия може да откриете тук.

И накрая нека допълня, че освен йога, в училищата много бих искала да виждам повече спортни занимания – танци, баскетбол, футбол, балет, ...

На практика - всичко, което внушава на децата ни любов към движението и здравословния начин на живот още в началото на тяхното развитие.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май