Йога с Михаела Софева

За практиката, живота и комфорта
Йога с Михаела Софева

Не, това момиче не е Джени в цъфналата ръж, а Михаела Софева в море от жълти лалета :) Миша е йога инструктор и от няколко години преподава и изучава древната индийска практика.

Въпреки дъждовното и намръщено време в Норвегия, където е в момента на обучение, тя е усмихната, позитивна и винаги готова да говори (с часове) за йога и за живота.

Побързахме да се срещнем с нея, за да ни предаде малко от слънчевото си настроение. Вижте какво ни разказа тя:

Ти ли откри йога или тя теб?

Откритието беше взаимно. Истината е, че винаги намираш това, което търсиш. Не можеш да избягаш и от карма. Все пак първата ми истинска среща с йога беше, когато усетих първите резултати от практиките: свободата на движението на тялото, и оттам - и на ума.

Изпълнението на коя поза те затрудни най-много в началото? Как успя да постигнеш комфорт в нея?

Нарича се сарвангасана или т.нар. позиция "свещ". Сарвангасана е майката на асаните и на младостта. За да "стигне" практикуващият до нея обаче, се изисква усвояването на подготвителни пози. Но нека я изпълним заедно, искате ли?

  • Легнете на постелката. Вдишайте и издишайте. След това повдигнете краката нагоре и ги изпънете под ъгъл 90 градуса с тялото.
  • Отново поемете дъх и издишайте - сега изпънете краката успоредно на пода, като ги прехвърлите над главата. Вдишайте и издишайте пак и накрая ги издигнете вертикално нагоре, към тавана.
  • Задръжте в тази позиция, колкото се чувствате комфортно. Тук трябва да се получи едно сключване или докосване на брадичката с гръдната кост, което се нарича "бандха".
  • Препоръчително е спускането на крайниците да се забави два пъти повече от изкачването им. Тоест, ако сте извършили три движения в първата част от асаната, на връщане би било добре те да са шест. Този процес трябва да се случи възможно най-бавно и плавно.

Що се отнася до комфорта, той се постига с практика и предварителна подготовка. А какво по-хубаво от това да се чувстваш удобно в собственото си тяло!

Йога с: Михаела Софева

Коя поза свързваш с най-голямо усещане за релакс и хармония?

Отговорът се съдържа в предния :)

Какво харесваш най-много в древната индийска практика - като основни принципи и идеи? Кои от тях прилагаш често в живота си?

Онзи принцип, който повелява да поставяме черно на бяло всичко, което не одобряваме в себе си или в живота си. И след това - постепенно да започнем да го променяме, стъпка по стъпка.

С коя асана можем най-добре да събудим тонуса си и да се сдобием с инстантен прилив на енергия?

Най-добър прилив на енергия, според мен, дават т.нар. "обърнати" пози, към които спада и вече споменатата сарвангасана.

Но това не са движения, които могат да се изпълняват навсякъде и във всеки един момент. Нека интересуващите се от йога имат предвид, че човек може да практикува, когато пожелае, но... Все пак асаните имат специфика на време и място, от които зависи ефикасността на действието им.

И, да, тук загатвам, че йога не се състои само от упражнения, а от много повече :)

Как да дишаме правилно?

Това не е лесен въпрос. Отговорът обаче се крие във всеки един от нас. Всъщност, начинът, по който всеки един човек диша, е правилен.

Различните практики в йога обаче водят до разширяване на капацитета на дихателните ни способности и до пълен контрол върху процеса на дишане. А това от своя страна - до възможност за контролиране на емоциите и физическото тяло.

Йога с: Михаела Софева

Какво трябва да очакват начинаещите от първия си клас по йога?

Трябва да очакват втория си клас по йога и третия, и четвъртия...

Какво трябва да очакват децата? По-лесно ли усвояват те упражненията?

Децата могат да очакват интересни и занимателни движения. А дали по-лесно свикват с йога? Ами, при всяко дете обучението е строго индивидуално. 

Хубавото е, че повечето асани носят наименованието на различни животни (в момента се сещам за лебед, куче или поза на колело) и са забавни и много полезни за хлапетата.

Как йога се отразява на теб самата?

Всяка спортна активност се отразява положително на здравето. Що се отнася до практикуването на йога, то ми дава всичко необходимо, за да поддържам тялото, духа и ума си в добро здраве :)

Имаш ли си своя йога сентенция за живота?

Да, имам сентенция за всеки един момент от него :) Шегувам се, разбира се. Не ме разбирай погрешно... Просто цялото ми същество е отворено и е изпълнено с любов към живота. Да го поставиш в рамките на само една фраза, за мен е като да затвориш птица в клетка. Не, не бих го направила.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май