Йога у дома 2

Или как да се посветите на домашна практика, без риск от контузии
Йога у дома 2

Ура! На ъгъла на този ден ни очаква още една мини ваканция. Какво ще правим през почивните дни ли? Много неща: ще пътуваме, ще се забавляваме, ще се срещаме с приятели. С две думи, никой не може да ни спре да си изкараме чудесно.

Не, не си мислете, че ще пропуснем йога сесията си. Никога! Вместо да посещаваме клуба обаче, този път ще я реализираме вкъщи.

Но не ни завиждайте, защото вие може да постъпите по същия начин. А, ако ви се случва за първи път да практикувате йога в домашни условия, нека набързо ви дадем няколко простички съвета.

Е, добре, де. Длъжни сме да си признаем, че въпросните препоръки този път не са наши. Взехме ги назаем от чаровния преподавател по йога Людмил Дренски. Запознахме се с него по време на утринната практика, която той води в едно уютно софийско студио. 

Съветите 

Люси препоръчва на начинаещите да изпробват у дома най-вече техники, с които са се запознали предварително. Според него, има издадени достатъчно добри книги и видео материали за начални йога практики, с които е добре да се снабдите. Но най-важното: "Бъдете будни за това, което чувате и четете", напомня той. 

Основната му препоръка е да не се хвърляте на сложни асани и преди всичко да се съобразявате с подвижността на собственото си тяло.

Ще се отнася до дихателните упражнения (пранаяма), Люси предупреждава да не започвате със задържане на въздуха, което се изпълнява в редица от техниките.

В началото просто наблюдавайте дишането и дишайте дълбоко: "Ако никога не сте практикували пранаяма, правете това поне месец", казва още той. Едва тогава може да разгледате и други практики. Не бъдете твърде самоуверени обаче и се консултирайте с преподавател преди всяко по-сложно предизвикателство. 

inm.comОсвен това, молбата му е да не възприемате техниките за релаксация като почивка след физическа практика: "Релаксиращите занимания имат една основна цел: служат за разпределяне на генерираната по време на сесията енергия", обяснява той. 

И накрая Люси напомня, че би било чудесно, ако въвлечете в йога приключението си и други хора. Защото, противно на разпространеното схващане, древната индийска практика не трябва да се свързва с отшелничество. Обратното. Тя е общуване и начин да отворим сърцата си към другите. 

Е, надяваме се, че с тези съвети ще ви е много по-лесно да стартирате йога и у дома. Имайте предвид обаче, че, едновременно с домашната си сесия, е добра идея да посещавате и специализиран курс...

Там може да срещнете преподавател като Люси, който да ви помага да прогресирате в обучението си ;) Успех! 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май