Йога упражнения за постковид стрес

Йога упражнения за постковид стрес

​"Йогата е нещо, което засяга всички нива на личността - тръгвайки от физическото тяло към енергийното и духовното. Затова ежедневната практика действа на всички нива. При двигателните практики например се отделя серитонин, който променя настроението. Стресът обаче се бори най-добре с дихателната практика. Дишането свързва физическото тяло с нашата душа, със съзнанието", обясни преподавателят по йога Лана, която е и докторант на философско-историческия факултет на  ПУ и инструктор по йога и пилатес в Total Sport Fitness & Squash. Положително върху стреса влияело и каляването през зимата - чрез кожата то въздействало върху нервната система.

1. Упражнение за дишане

Легнете по гръб и поставяте ръце върху горната част на корема. Наблюдавайте как коремът се движи при издишване. При изпълняване на упражнението диафрагмата трябва да е прибрана и максимално да изстискате издишването отдолу. При вдишване коремът се надува като балон. Вдишването и издишването се случват през носа възможно най-бавно. Най-добре е упражнението да се прави преди лягане, защото освен, че ни разтоварва от стреса, помага и за заспиването.

2. Обърната йога поза

Главата и гърлото трябва да са под нивото на слънчевия сплит, т.е. това може да бъде едно елементарно навеждане в изправен стоеж. След като наведете главата и врата, трябва известно време да останете с отпуснати ръце. Тази поза дава възможност вратът и главата да си починат от непрекъснатото изправено положение. Схванатият врат спира активното кръвообращение в главата и води до състояние на  стрес.

3. Кръгове с главата

В седнала или изправена позиция, вдигнете нагоре рамената и наведете главата назад. След това започнете да търкате задната част на врата в полукръг от рамо до рамо. А после направете бавни, дълбоки кръгове с главата.

4. Стойка на глава

Застанете на колене, свийте лакти и ги поставете на пода, старайте се да са на ширината на раменете, за да имате стабилна опора. Не отваряйте твърде широко лакти встрани. Сключете удобно пръстите на ръцете, така че да се получи триъгълник между сключените ръце и лактите. Опитайте да опрете стабилно и удобно тила в близост със сключените на пода ръце. Бавно изпънете краката нагоре. Позата, която ще заемете, много прилича на триъгълник, седалището е насочено към тавана, лактите и главата са към пода, пръстите на краката - също. През свити колене първо се отлепят краката, търси се баланс и постепенно със силата на коремните мускули краката се изтеглят нагоре до крайната позиция, когато краката стават напълно изпънати, вертикални на пода.

5. Въздушно каляване

Късно вечер се съблечете по бански или бельо, излезте на терасата. Останете там толкова, колкото ви е приятно - 30 секунди, минута. Тялото трябва да усети студа - да му стане приятно хладно. След това влезте на топло, загрейте се и отново излезте на студа. Калителните контрастни въздействия се правят по 3 пъти. При изпълнението им човек не трябва да е влажен, мокър или изпотен.

 

Източник: "Марица Здраве"

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май