Йогапедия: Ащанга

Или най-традиционният и дзен стил в йога
Йогапедия: Ащанга

На някои "йога" им звучи като нещо древно и неясно, мистично и неразбираемо, други обаче не могат да си представят живота без нея. Е, ние кандидатстваме за преминаване от първата във втората категория и вече сме убедени, че ще ни хареса.

За това продължаваме да разучаваме стиловете в йога, а следващият е:

Ащанга йога

Произход: една от най-старите форми на йога, за която има писмени данни още в древните индийски ръкописи, всъщност е популяризирана от Кришна Патаби Джойс в средата на 20-ти век.

Джойс започва да преподава ащанга йога официално през 1948 г., а сред учениците му са звезди като Мадона, Стинг, Гуинет Полтроу и много други. Среща се с ученици почти до края на 94-годишния си живот.

Системата му (името от санскрит буквално означава "осмокрак") е повлияна от текстовете Йога Сутри от Патанджали, които всъщност са насоки за смислен и ползотворен начин на живот.

Философия: ащанга техниките са свързани с обединяването на дишането и движението в едно (познато още като "виняса"). По-напредналата практика включва още "дристи" (вторачване, концентрация) и "банда" (групи мускули, които се напрягат по време на основни пози). Съчетаването им помага при изпълнението на различни пози, независимо какво предизвикателство за тялото са те.

Очаквайте: традиционната ащанга йога е в голяма степен дзен форма на йогата изобщо. Позите се сменят плавно, нямате нужда от специален реквизит и няма музика по време на сесиите, което позволява истинско разпускане.

По-големият плюс обаче е фактът, че заниманията с учител не са придружени от поучителни лекции – ащанга предполага хората да бъдат такива, каквито са, а не да се променят заради нея. Липсва стремеж към пълно отпускане и "отнасяне", напротив – изискването е всеки да присъства в заниманието до края. Така той може да почувства всяка поза, напрягаща деликатно всяка мускулна група в тялото. Едва тогава идва заслужената савасана.

Опитайте, ако: не си падате по новите тенденции, а предпочитате традициите. Ащанга ще ви натовари физически, но ще разтовари стреса от тялото и ума.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май