Как можем да бъдем осъзнати, чувстващи и щастливи?

Как можем да бъдем осъзнати, чувстващи и щастливи?

Най-новото попълнение в WnessTV е поредицата "Йога с Деси". Тази поредица е много специална. В класовете, които ще опитате с тях ще откриете огромна част от познанието за баланса и енергийните Ви центрове, до което Деси е достигнала в годините си на йога инструктор. 
"Йога с Деси" е уникална по рода си поредица, всеки епизод е отделна практика, посветена на един от енергийните центрове в тялото ни, т.нар. чакри. 
А коя точно е Деси извън попрището на йога инструктор в "Амрита Йога", и доколко важен е балансът в живота на всеки един от  нас, разказва самата тя:

1791719

1. Коя е Деси Атанасова?

Деси е едно момиче от семейство на учители, лекари, научни изследователи, естети и трудещи се хора, някои от тях бяха доста мъдри. Надявам се и вярвам, че тези качества се унаследяват генетично. Това го казвам съвсем сериозно и с доза чувство за хумор.  А иначе аз съм един човек с много силна интуиция, висока чувствителност и разбиране, че животът трябва да е красив, независимо от общоприетото  твърдение, насадено от медии, общество, училище, семейно възпитание, че животът е труден, трябва да се бориш да оцеляваш и е нормално да не си щастлив. Майка съм на две деца, по образование икономист, по призвание художник и търсач на истината, която да ни направи щастливи и успешни още сега.

Може би съм идеалист и оптимист, но това е по- добрият вариант, от този да виждам всичко от неговата черна страна. Понякога се плаша от хората, защото ги усещам какво мислят и виждам какво правят. Дори и те да казват едно, аз виждам истинската им същност. Все едно чета душата им, така усещам мислите и енергията им. Понякога се разочаровам от количеството на негативизма им, от голямата доза нещастие, което живее в тях, при това в младите, за които конкуренцията, консумацията и сравнението с другите е най- естественото нещо на света.

Именно това ги прави нещастни, както и липсата на любов и духовност в живота им. Трябва нещо кардинално да се промени в тези хора и в начина, по който те мислят и живеят, за да настъпи промяна, ако те наистина искат да са щастливи. Това щастие зависи от техните лични избори и действия и не приемам, че други са виновни за нечие нещастие, защото ние във всеки момент имаме право на избор, който да промени живота ни и настоящия ни ден. Йога, медитирането, позитивния поглед са един такъв избор, който самата аз направих преди 10-тина, 15 години.

2. Доколко важно е човек да познава и разбира енергийните центрове в тялото си?

Важно е, защото ще знаеш как да коригираш болестта или дисбаланса, който имаш тук или там в тялото. Тази болест на орган или цяла система на тялото идва, за да ти покаже, че нещо не е наред в начина, по който живееш, по който мислиш.

Например, ако се гневиш често, или се хвалиш много (преразвито Его), започва дисбаланс на 3-та чакра, т.нар. Манипура чакра, намираща се в зоната на слънчевия сплит. Започват проблеми с храносмилането, язви, колити, по- късно инсулинова резистентност, а ако не вземеш мерки- на по-късен етап идва диабетът.

И така влизаш в порочен кръг, от който няма излизане, приемаш лекарства, които все повече замърсяват тялото ти и ти стваш все по- негативен, болен и гледащ или примиренчески и жертвено, или гневно на живота и на хората около теб.

Ако, пък страдаш за любов, настъпват чести възпаления на белия дроб, хронични пневмонии или бронхити, астма и пак няма измъкване, ако не вземеш кардинални мерки да решиш проблема си на енергийно ниво- да излекуваш сърдечния енергиен център- чакрата на любовта АНАХАТА . Примери много - повишено кръвно налягане, паник- атаки, множествена склероза, рак, кожни заболявания  депресии- всички диагнози се лекуват и се въздействат от йога по чакрите, енергийни упражнения, медитация, специфични дихателни техники, работа с позитивни утвърждения, кристали, етерични масла и най- вече промяна в начина на мислене, която понякога идва след много месеци на труд и отделено време за работа със самия себе си, а понякога идва бързо.

Няма фиксирана рецепта, при всеки е различно, точно , както в алопатичната медицина- всичко е строго индивидуално. Самата аз около 10 години правех рецидивиращи циреи в ушите всеки месец или през месец  и пиех антибиотици,  докато накрая не казах "СТОП!". Истината е, че не исках да чувам нещо с тези мои уши. Когато осъзнах психосоматичните причини за този проблем, бях наясно, че острото възпаление е просто физическа последица от вътрешен конфликт или проблем, който е добре да реша на психо- емоционално ниво, за да изляза от омагьосания кръг, в който се бях напъхала и заради това, че се възприемах като жертва на ситуация и човек (група от хора).

Следователно, ако ти познаваш енергийните центрове на тялото си, можеш лесно да осъзнаеш и промениш чрез практически упражнения това, което не желаеш в живота си - болест, качество, начин, по който живееш.

Антибиотиците  и химичните препарати са единственото средство, с което медицината може да помогне в някои случаи, но те далеч не са панацея, както добре знаем. Не са виновни и лекарите, които станаха бизнесмени и бизнесдами, виновна е системата и това, че сме допуснали да вярваме сляпо на официалната медицина!

В моето семейство имаше и има лекари. Те са добри хора с благородни стремежи, просто понякога повечето от лекарите възприемат природата много ограничено и не искат да опознаят света в неговата цялостност. А той далеч не е само материален- химичен, като ХАПЧЕТО, което потиска симптомите. Човекът и светът са енергия, затова холистичната медицина е тази, която ще лекува нелечимото. А тя вече го лекува, ако бъде допусната.

1791716

 

3. Как реши  да създадеш поредица, посветена на балансирането на отделните чакри?


Лесно, просто усещах от какво имат нужда хората, за да се чувстват здрави, спокойни и да могат да си вършат ежедневните задачи с лекота. Защото, ако ти си тъжен, нещо те боли или си много стресиран и изнервен, не можеш да бъдеш полезен нито за себе си, нито за близките си, камоли за обществото или пък на последно място - да мислиш как да се развиваш като духовно същество.

Ако ти не изпитваш радост от живота, лекота да живееш и увереност, че всичко е такова, каквото трябва да бъде, едва ли ще започнеш да искаш да развиваш себе си енергийно, духовно и да постъпваш благородно с другите, защото трябва да сме добри.

Работата с Бога, енергията, ангелите идва тогава, когато или чашата е преляла и ти се иска да изкрещиш : "ПОМОЩ!!!" или когато си задоволил всички битови потребности и мислиш за благородни цели- като например - да помагаш на другите да станат по-добри, по-щастливи и по-здрави. Малко са хората като мен, които тръгват по пътя на езотеричното търсене и изследване просто от интерес и вътрешен подтик.  Повечето тръгват по този път, когато животът ги "цапардоса по главата" с някоя диагноза, например, ако мога така образно да се изразя.

Затова създадох този цикъл от практики по чакровата система, за да е лесно, разбираемо, практически постижимо и систематизирано като информация, упражнения, различни средства, с които можеш да се самоизлекуваш, ако системно и осъзнато започнеш да изпълняваш упражненията и показаните техники.


4. Какво може да намери за себе си човек в поредицата "Йога с Деси"?

Най-вероятно всеки ще намери това, което търси. За един това е спокойствието и вътрешната хармония, които после ще проникнат всички взаимоотношения с околните.За друг - ще излекува болките в гърба и кръста, ще стане по- гъвкав и ще изчисти токсини от физическото си тяло. Трети ще подобри финансовото си здраве. Четвърти ще получи отговори на въпроси, които дълго е чакал. Пети ще излекуват мигрената си или честите главоболия или кашлицата, която не се подобрява от нищо. Други ще подобрят състоянието на метаболизма и всички жлези с вътрешна секреция, в резултат на което ще отслабнат. Ще има и такива, които ще се чувстват добре само с йога и без хапчета за високо кръвно налягане.

А ще има и такива, които ще започнат да чувстват по-добре околните, усъвършенствайки интуицията си, виждайки отвъд пределите на материалното, ще са наясно с истината за живота си и това как трябва да се живее, за да си Човек, носещ любов. Защо любов, защото именно тя е най- ценното нещо, на което се учим и всички тук ( на Земята), почти без изключение сме дошли, за да ставаме по- добри в това си умение,- да умеем да даваме и да получаваме безрезервно, безкористно любов, включително и на себе си. Това е най- основният ни урок. Неслучайно го пише във всяка съвременна езотерична книга от рафта " Нова епоха".

5. Какво трябва човек да съобрази, ако се докосва до този тип йога за първи път?

Човек трябва да се отпусне и да не бърза. Това е нещо, което е доста трудно на повечето хора в началото. Самите упражнения не са трудни. И най-интересното е, че дори след само една такава практика при някои хора, има като че ли вълшебни резултати. Просто тази система от методики за въздействие върху човешкото същество наистина работи.

Виждала съм хора с променени нива на хормони на жлези с вътрешна секреция, с необичайно бързо излекувана кашлица, която е траела дълго или с подобрено настроение след тежка и неподлежаща на лечение депресия. И още вълшебни изцеления, дошли след само една такава практика.

При други, обаче отнема повече време и усилия. Но ефекта самите хора го забелязват и затова идват на тези специални практики. Иначе нямаше да водят и приятелите и роднините си. Човек, който тепърва навлиза в този тип йога и енергийни практики, трябва да знае, че бързането вреди.

Не бива да имаш очаквания, а просто е добре да се отпуснеш и да опиташ да се оставиш на тялото ти да те води. Резултатите на психологическо ниво идват посредством нашия инструмент в този свят- нашето тяло. Чрез него ние чувстваме какво е добро или не за нас. Лошото е, че често заглушаваме гласа на тялото, следвайки онова, което "трябва" да направим, защото твърде много мислим или слушаме друг, който е решил вместо нас.

Това е сериозна грешка на всеки съвременен човек.  Лечението и трансформацията настъпват постепенно и най- голямата грешка на повечето хора е, че искат незабавни резултати. В природата нищо не се случва изведнъж- децата растат бавно, сезоните се сменят постепенно, така се променяме и ние. И не е нужно да бързаме да имаме всичко на секундата. Хубаво е да сме търпеливи.

1791715
 
6. Какво искаш да споделиш с хората, което не те попитахме?

За да се чувстват удовлетворени от живота си, хората трябва да разберат нещо и то е, че сами избират пътя си и дали да живеят добре или не. Ролята на жертвата е много често срещан избор в България или другата крайност- агресията, като метод за самозащита или проправяне на път в джунглата. Някои мислят, че със сила и рязкост ще постигнат целите си. Едва ли.

В първия случай хората не осъзнават силата си, а във втория, те реално я преекспонират  и раздуват, което ще доведе до дисбаланси в енергийната система. Тези две крайности не водят до успех в живота, става дума за успех в абсолютно всеки аспект- здраве, работа, любов ,семейство, духовно развитие на личността, лична удовлетвореност.

Самата аз бях наясно, че, ако не променя нещо в гледната точка за света и хората, които са част от него, никога няма да се чувствам добре тук. Имало е много моменти, в които исках да избягам от хората и го правех по един или друг начин, защото не ги разбирах, беше ме яд на тях, че са такива, или онакива, исках да ги променя. Но това не решава проблемите от корен. Когато осъзнах, че говорейки на околните какви трябва да бъдат или навирайки в очите им какви са, т.е. критикувайки ги, аз стигнах до моето лично прозрение, че действително промяната трябва да започне от мен.

Затова започнах да се грижа за себе си, промених се много, някои хора ме намират за коренно друг човек. Много аспекти в живота ми се обърнаха на 360 градуса. Примери мога да дам, но не това е важното. Когато осъзнах коя съм и силата, която имам и с която мога да реализирам , онова което желая да постигна,  започнах да предвам това на другите. Сега работя това, което да носи стойност и за другите хора, да им помагам да осъзнаят силата, която всеки един от нас има в този живот.

Това е най- ОГРОМНАТА ТАЙНА, КОЯТО ВЛАСТВАЩАТА ВЪРХУШКА ЖЕЛАЕ ДА УКРИЕ ОТ ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК.

За световния елит е важно да има покорни роботчета, които живеят нещастен живот, притиснати от собствените си нещастни избори. Човекът притежава  мощни инструменти да променя живота си всеки ден- това са неговият мозък и вярата, че той ръководи битието си и го прави точно такова, каквото иска да бъде, спазвайки определени Божествени закони. Това е силата ни да материализираме мечтите си! Колко от нас си позволяват да мечатаят и да допускат, че са творци на всеки миг от живота?! Дано ставаме повече. Вярвам и мечтая това да се случи. Да живеем в общество от осъзнати, чувстващи, щастливи хора не е утопия. Това е реална възможност или паралелна реалност, в която някои вече пребивават.

1791721

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април